Omicron/ Specialistët: Britania duhet të izolohet para Krishtlindjeve ose do të jetë 'shumë vonë'

18 Dhjetor 2021, 14:38, Kosova & Bota CNA
Omicron/ Specialistët: Britania duhet të izolohet para Krishtlindjeve

Mbretëria e Bashkuar duhet të futet në izolim përpara Krishtlindjeve ose do të jetë ‘shumë vonë’, ka paralajmëruar Sage ndërsa shkencëtarët bëjnë thirrje për një ndalim dy-javor të përzierjes së familjeve ‘shumë shpejt’.

Sipas Stephen Reicher, profesor i psikologjisë sociale në Universitetin e St Andrews dhe një anëtar i Sage, shpresohet se një ndërprerës mund të ndalojë shtrimet në spital të Omicron në kulmin e 3,000 në ditë.

Ai tha se ishte e qartë se vetëm masat e Planit B nuk do të mjaftonin për të ndalur numrin spirale të rasteve dhe se qeveria duhet ‘të veprojë tani’. Ai shtoi: “Tani, ju mund ta keni atë pas Krishtlindjeve, problemi është pas Krishtlindjeve ndoshta është shumë vonë, ndoshta deri atëherë do të kemi pasur një rritje të madhe të infeksioneve me gjithë ndikimin në shoqëri.”

Statistikat në rritje erdhën ndërsa profesori Neil Ferguson ? parashikimet e të cilit e kanë frikësuar numrin 10 në izolim më parë ? bëri thirrje që kufijtë të shtrëngoheshin deri në Vitin e Ri në anën e pasme të modelimit të tij të fundit të llojit mutant.

Ai tha për BBC 4 të Programit Sot që shtrimet në spital mund të mbingarkohen nga Krishtlindjet pasi rastet e Omicron rriten javën e ardhshme me një ‘epidemi shumë të madhe në zhvillim’. Ai shtoi: “Niveli i mbrojtjes kundër sëmundjeve të rënda nuk është i përsosur dhe numri shumë i madh i rasteve mund të përkthehet ende në numër shumë të madh të shtrimeve në spital.”

Gjatë takimit të Sage të enjten, ekspertët mbështetën një ndalim të kontaktit social dhe mikpritjes së brendshme. Në atë që mund të jetë një goditje për britanikët që planifikojnë festa të Vitit të Ri, ata duan që masat e reja të vijnë përpara 1 janarit.

Minutat e rrjedhura nga Sage, të parë nga BBC, thanë se shkencëtarët u kishin thënë ministrave se masat më të ashpra duhet të merren ‘shumë shpejt’.

?Koha e masave të tilla është vendimtare?, thuhet në procesverbal. “Deri në vitin 2022 do të reduktonte shumë efektivitetin e ndërhyrjeve të tilla dhe do të bënte më pak të ngjarë që këto të parandalonin presionin e konsiderueshëm mbi mjediset shëndetësore dhe të kujdesit.”/www.dailymail.co.uk/-Covid-Little-sign-Omicron/S.K-CNA.al

Lajmet e fundit nga