LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Nga Kolodian Tomorri/ Për Check-upin, KLSH-në dhe SPAK-un

11 Nëntor 2021, 18:07, Opinione CNA
Nga Kolodian Tomorri/ Për Check-upin, KLSH-në dhe SPAK-un

Ajo që ndodh prej vitesh me koncesionin e kontrollit bazë mjekësor dhe atij të sterilizimit është e padëgjuar në historinë botërore. Me fjalë të thjeshta historia është kështu:

Koncesionari i Check-upit është i përjashtuar nga pagesa e Tatimit mbi Vlerën e Shtuar, pra nuk paguan TVSH. Kjo pasi qeveria e ka hequr TVSH-në për shërbimet mjekësore. Por megjithëse kompania nuk paguan TVSH, shteti asaj ia paguan faturat me TVSH.

Çfarë do të thotë kjo?

Kur një qytetar blen një bukë te furra, paguan 80 lekë për bukën dhe 20 lekë TVSH. Furra e bukës ia merr konsumatorëve 20 lekëshin dhe e derdh në shtet si pagesë TVSH-je. Supozoni pak sikur furra e bukës të mos e derdhte TVSH-në në shtet, por ta mbante vetë. Këtë bën Check-Upi dhe Sterilizimi, prej vitesh.

Por nuk mbaron këtu. Check Up-i vitin e kaluar bëri vetëm 100 mijë kontrolle mjekësore, por shtetit i faturoi 320 milionë lekë. Pra kontrata thotë se çmimi për kontroll është 1537 lekë, por vitin e kaluar shteti ia pagoi 3 mijë lekë, pra dy herë më shtrenjtë. Kështu ndodh çdo vit sepse nuk plotësohet numri i kontrolleve, ndërkohë që të ardhurat janë të garantuara me dysheme.

Dhe e fundit. Bilancet e kompanisë koncesionare të Check-up, të cilat i janë dorëzuar tatimeve në periudhën 2016-2018, janë të manipuluara dhe përmbajnë të dhëna të pasakta. Deloitte, pra audituesi, ka konstatuar se është raportuar në mënyrë të pasaktë inventari, janë regjistruar në mënyrë të pasaktë flukset e të ardhurave, gjë që ka modifikuar fitimin e raportuar për periudhën 2016-2017 dhe tatim fitimin e paguar gjatë kësaj periudhe.

KLSH bërtet, SPAK-u fle, koncesionaret e qeverisë fitojnë para. Kjo është historia e koncesioneve që i shërbejnë qytetarëve, siç e thotë shpesh kryeministri.

12:55 Opinione

Pse Pro Familjes?

Nga Arian GaldiniKur isha i ri, mendoja shpesh sesi të arrij...

Lajmet e fundit nga