LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Si po e shantazhon portali BIRN prokuroren e Tiranës dhe KLP-në

29 Korrik 2021, 11:40, Vetingu CNA
Si po e shantazhon portali BIRN prokuroren e Tiranës dhe KLP-në

Një shkrim i paqartë i publikuar dje në portalin Reporter.al (BIRN) godiste procesin e vlerësimit të drejtueses së Prokurorisë së Tiranës Elisabeta Imeraj dhe Këshillin e Lartë të Prokurorisë (KLP).

Sipas raportimit të BIRN fabula është kështu:

Një vëzhgues ndërkombëtar i quajtur Theo jacobs, ishte ankuar se tre anëtarë të KLP-së që shqyrtuan emërimin e Imerajt në krye të prokurorisë së Tiranës, kanë patur farefisin e tyre, të lidhur me Imerajn.

Sipas BIRN dhe Jacobs, lidhja ishte fakti se farefisi i tre anëtarëve të KLP-së punonin në të njëjtin institucion me Imerajn ose në varësi të Imerajt.

?Hije dyshimi? thoshte BIRN, për konflikt të rëndë interesi, por kishte një problem?pasi konflikti i interesit nuk është princip që përcaktohet sipas dëshirës së një redaksie apo dhe një vëzhguesi ndërkombëtar, por princip i kornizuar në ligj.

Ligji për konstituimin e KLP-së ka klauzola të qarta për rastet dhe rrethanat se kur një anëtar i KLP-së është në konflikt interesi me subjektin që po shyrton për emërim.

Më poshtë mund të lexoni kriteret ligjore:

Është e çuditshme që BIRN, ndonëse ka hulumtuar ankesën e komisionerit Jacobs, madje dhe është konsultuar me këtë të fundit, nuk ka arritur që t?i bëjë vëzhguesit Jacobs pyetjen kryesore:

?Në cilën pikë apo klauzolë të ligjit për KLP-në, parashikohet si konflikt interesi fakti që kushërinjtë e anëtarëve të KLP-së punojnë në të njëjtin institucion me subjektin që po vlerësohet??

Dhe pasi të bënte pyetjen dhe të merrte përgjigjen, BIRN si rregull do verifikonte dhe do zbulonte nëse kriteri ligjor përfshinte dhe kushërinjtë, apo nuk i përfshinte.

Ndoshta nuk është rastësi që as Jacobs dhe as BIRN, ndonëse akuzojnë për kushërinj në konflikt interesi, nuk citojnë dot në mënyrë precize asnjë klauzolë të ligjit që klasifikon si konflikt interesi pikërisht këtë rrethanë.

?Hije dyshimi? thotë BIRN në titull të shkrimit. Po pse hije dyshimi? Pse nuk e shqyrtuan dyshimin dhe pse nuk e ballafaquan me parashikimet e ligjit për konfliktin e interesit?

Gjasat janë që Jacobs dhe BIRN janë palë, të dy të interesuar për të vënë theksin te ?hijet e dyshimit? dhe për të krijuar perceptimin publik se ka patur shkelje të ligjit në emërimin e Imerajt.

Për sa kohë BIRN ka patur gjithë mundësinë të verifikojë nëse lidhjet e pretenduara të farefisit të anëtarëve të KLP-së ishin ose jo parashikim i ligjit, nuk ka asnjë arsye profesionale që shkrimi të mbetej me ?hije dyshimit?.

?Hijet e dyshimit? nuk i shërbejnë informimit korrekt publik, por spekulimit dhe hedhjes së helmit me qëllim shantazhimin dhe goditjen e subjektit, në këtë rast të Imerajt.

A ka Jacobs një axhendë private?

Theo Jacobs është vëzhgues i OMN-së. Disa kohë më parë ai hodhi dyshime se prokurorja eTiranës Elisabeta Imeraj kishte investuar një punë operative të paligjshme në terren, për inteceptimin dhe përgjimin e kolegut të tij të ONM-së Hans Kijlstra.

Konkretisht, Jacobs pretendonte se Imeraj kishte financuar fotografimin e Hans Kijlstras me disa femra që dyshohen nëpunëse të tij, në ambiente private, me qëllim shantazhimin e Kijlstras dhe përbaltjen e integritetit të tij moral.

Jacobs ka paraqitur një fabul tepër të fortë, me fotografime, punë operative në terren, shantazh mediatik etj.

Por ka një problem?e gjithë fabula mbështetet mbi hiç.

Sipas Jacobs, kolegu i tij Kilstrja i kishte thënë se kishte parandjenjën se ndihej i survejuar, ndërsa dy persona i kishin thënë Hans Kijlstrës se Elisabeta Imeraj i kishte angazhuar që ta përgjonin atë.

Kur ju kërkua të bënte të ditur emrat e dy informatorëve, Hans Kijlstra dhe Theo jacobs, deklaruan se nuk mund ta bënin të ditur një sekret të tillë.

Kjo ishte një përgjigje e paprecedentë, sepse një akuzë aq të rëndë ndaj Imerajt; e shndërronte në gallatë të tipit ?kshu është një muhabet që s?ta them dot?.

Mirëpo ndonëse kjo akuzë e rëndë ndaj Imerajt, nuk kishte asnjë bazë konkrete, Kijstlra dhe Jacobs arritën të sugjestiononin ambasadorët e huaj me këtë fabul dhe me siguri që kanë arritur ta dëmtojnë Imerajn, derisa dhe ambasadorja amerikane u shpreh kritike ndaj saj disa kohë më parë.

Pas tullumbaces së përgjimeve që plasi Jacobs disa javë më parë ndaj Imerajt, dje nëpërmjet BIRN u publikuan ?hijet e dyshimit?.

Pra bëhen dy precedentë, ku të njëjtët lojëtarë, duken të investuar pa asnjë provë apo referencë ligjore në goditjen e imazhit publik të Imerajt. Fakt që lë shkas të mendosh se BIRN dhe Jacobs janë të sinkronizuar me axhendë personale ndaj goditjes së Imerajt./ Hashtag.al

Lajmet e fundit nga