Pas pothuajse katër vjet e gjysmë punë/ Përfundon ndërtimi i Gazsjellësit TAP

14 Tetor 2020, 15:37, Aktualitet CNA
Pas pothuajse katër vjet e gjysmë punë/ Përfundon

Gazsjellësi Trans Adriatik ka përfunduar punimet pas pothuajse katër vjet e gjysmë punë.

Mësohet se TAP aktualisht po përfundon përgatitjet për fillimin e operacioneve tregtare dhe ofrimin e kapacitetit të tregut në përputhje me OST-të fqinje .

Pika e Ndërlidhjes midis tubacionit TAP dhe sistemit të transmetimit të gazit natyror të Snam Rete Gas në Pulia të Italisë pritet të përfundojë dhe gati për të transportuar gaz deri në mes të nëntorit 2020.

Gazsjellësi TAP është mbushur me gaz natyror nga kufiri Greko-Turk deri në terminalin që merr tubacionin në Italinë Jugore.

Kujtojmë se TAP do të transportojë gaz natyror nga fusha gjigante Shah Deniz II në sektorin Azerbajxhan të Detit Kaspik në Evropë. Tubacioni 878 km i gjatë lidhet me Gazsjellësin Trans Anatolian ( TANAP ) në kufirin Turko-Grek në Kipoi, kalon Greqinë dhe Shqipërinë dhe Detin Adriatik, përpara se të dalë në breg në Italinë e Jugut.

Rrugëzimi i TAP mund të lehtësojë furnizimin me gaz në disa vende të Evropës Juglindore. Dalja e TAP në Itali ofron mundësi të shumta për transport të mëtejshëm të gazit Kaspik në tregjet më të gjera Evropiane.

Si pjesë kryesore e Korridorit Jugor të Gazit , TAP është strategjikisht dhe ekonomikisht i rëndësishëm për Evropën dhe thelbësor në sigurimin e qasjes së besueshme në një burim të ri të gazit natyror. TAP luan një rol të rëndësishëm në rritjen e sigurisë energjetike të Evropës, diversifikimin e furnizimit, si dhe objektivat e dekarbonizimit./ CNA.al

Lajmet e fundit nga