Studimi: Kufizimi i TV në më pak se një orë në ditë ul rrezikun për sëmundje të zemrës

26 Maj 2022, 18:09, Lifestyle CNA
Studimi: Kufizimi i TV në më pak se një orë në
Foto ilustruese

Është joshëse të shikosh me qejf shfaqje televizive dhe mund të jetë e vështirë të zbresësh nga divani pas vetëm një ose dy episodeve.

Por mund t'ia vlente.

Studiuesit llogaritën se nëse njerëzit angazhohen të shikojnë pak më pak se një orë TV në ditë, 11% e rasteve të sëmundjeve koronare të zemrës mund të eliminohen.

Megjithëse sjellja e ulur ose qëndrimi ulur për një kohë të gjatë ka qenë i lidhur më parë me sëmundjen koronare të zemrës, ky studim i ktheu lentet në uljen e bazuar në ekran, duke përfshirë shikimin e televizorit dhe përdorimin e kompjuterit në kohën e lirë, raporton "Newsmax".

Ekipi gjithashtu faktorizoi në ADN-në e një personi, duke krijuar rezultate për rrezikun e zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës bazuar në 300 variante gjenetike që dihet se ndikojnë në këtë gjendje të zakonshme shëndetësore.

"Studimi ynë ofron prova të forta mbi rolin e mundshëm që kufizimi i kohës së shikimit të TV mund të luajë në parandalimin e sëmundjes koronare të zemrës", tha Youngwon Kim, një profesor asistent në Shkollën e Shëndetit Publik në Universitetin e Hong Kongut.

"Njerëzit duhet të përpiqen të zvogëlojnë sasinë e kohës së shikimit të TV, por në të njëjtën kohë, ka masa të tjera që mund të marrin, të tilla si ndërprerja e shikimit të tyre televiziv dhe kryerja e disa ushtrimeve të lehta në mes," tha Kim.

Studiuesit zbuluan se njerëzit me rezultate më të larta të rrezikut poligjenik (rreziku gjenetik individual) ishin në rrezikun më të madh të zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës.

Kush është më i rrezikuar?

Njerëzit që shikonin TV më shumë se katër orë në ditë ishin në rrezikun më të madh, pavarësisht nga rezultatet e tyre të rrezikut gjenetik.

Krahasuar me ata me rrezikun më të lartë, njerëzit që shikonin dy ose tre orë TV në ditë kishin një shkallë relativisht më të ulët të zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës me 6%.

Ata që shikonin më pak se një orë TV në ditë kishin një normë 16% më të ulët.

Kjo është shumë më pak kohë nga sa vlerësohet të kalojnë amerikanët para televizorit. Midis 2013 dhe 2017, njerëzit e moshës 15 vjeç e lart shpenzonin mesatarisht dy orë e 46 minuta në ditë duke parë TV, sipas Byrosë së Statistikave të Punës të SHBA. Ai e quajti shikimin e televizionit "kalimi i preferuar i Amerikës".

Rreth 659,000 amerikanë vdesin nga sëmundjet e zemrës çdo vit, raporton Qendra e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Sëmundja koronare e zemrës është lloji më i zakonshëm, përgjegjës për 360,900 vdekje në vitin 2019.

Sipas autorëve të studimit, njerëzit me sëmundje koronare të zemrës kanë gjithashtu dy herë më shumë gjasa të kenë një goditje në tru.

“Reduktimi i kohës së shpenzuar për të parë televizor duhet të njihet si një objektiv kyç i sjelljes për parandalimin e sëmundjeve koronare të zemrës, pavarësisht nga ndjeshmëria gjenetike dhe shënuesit tradicional të rrezikut”, tha Kim. "Individët me ndjeshmëri të lartë gjenetike ndaj sëmundjeve koronare të zemrës mund të kenë një rrezik më të ulët të zhvillimit të sëmundjes koronare të zemrës thjesht duke kufizuar kohën e kaluar në shikimin e TV."

Studimi nuk zbuloi se përdorimi i kompjuterit në kohën e lirë kishte ndonjë ndikim në zhvillimin e sëmundjes koronare të zemrës.

Pse është TV fajtori?

Dallimi mund të jetë se shikimi i televizorit ndodh shpesh në mbrëmje pas darkës, që është zakonisht vakti më me kalori i ditës, sugjeroi ekipi hulumtues. Kjo mund të çojë në nivele më të larta të glukozës dhe lipideve në gjak.

Ekipi gjithashtu vuri në dukje se njerëzit priren të hanë më shumë snack ndërsa shikojnë TV dhe të shikojnë për një kohë më të gjatë, ndërsa ata kanë më pak gjasa ta bëjnë këtë ndërsa janë në kompjuter.

Tracie Barnett është profesoreshë e asociuar në departamentin e mjekësisë familjare në Universitetin McGill në Montreal, Kanada. Ajo tha, "Ndërsa rreziku gjenetik për CHD (sëmundja koronare e zemrës) nuk mund të neglizhohet, është inkurajuese që këto gjetje sugjerojnë se një faktor rreziku plotësisht i modifikueshëm, domethënë shikimi i TV, është i lidhur me reduktime shumë domethënëse në incidencën e CHD."

Të qenit i ulur ndikon në zemër për disa arsye, tha Barnett. Ndonjëherë, ai zhvendos aktivitete të tjera që janë më të shëndetshme, duke përfshirë aktivitetin e lehtë. Sipas Barnett, i cili është gjithashtu një ekspert vullnetar i Shoqatës Amerikane të Zemrës, njerëzit mund të jenë më pak të ndërgjegjshëm për marrjen e ushqimit gjatë shikimit të televizorit dhe më shumë të ekspozuar ndaj reklamave të ushqimit të shpejtë.

“Të qenit i ulur shoqërohet gjithashtu me më pak kohë jashtë, ndoshta më pak ndërveprim social dhe më pak ekspozim ndaj hapësirave të gjelbra dhe faktorëve të tjerë që janë të dobishëm për shëndetin”, shtoi ajo.

Ndërsa mund të jetë e vështirë të rregullosh disa kohë ulur, si p.sh. ulja gjatë punës, është një ide e mirë të bësh pushime të shpeshta, tha Barnett.

Çdo sasi e aktivitetit fizik ose lëvizjes është më mirë se asnjë, vuri në dukje ajo. Zëvendësoni qëndrimin ulur me qëndrimin në këmbë dhe zëvendësoni qëndrimin në këmbë me ecjen, kur është e mundur.

Të rriturit duhet të bëjnë të paktën 150 minuta ushtrime me intensitet të moderuar ose 75 minuta aktivitet energjik çdo javë, sipas udhëzimeve kombëtare.

“Më shumë aktivitet çon në përfitime më të mëdha shëndetësore, dhe gjithashtu rekomandohet që të rriturit të bëjnë disa aktivitete për forcimin e muskujve, duke përfshirë të gjitha grupet kryesore të muskujve, në dy ose më shumë ditë në javë”, tha Barnett. “Përveç të qenit më aktiv dhe më pak sedentar, dietat e shëndetshme dhe gjumi adekuat kontribuojnë në shëndetin e zemrës”.

Ekziston një lidhje e mirë-krijuar e uljes së aktivitetit fizik dhe sjelljes sedentare me rritjen e rrezikut kardiovaskular, tha Dr. Erin Michos. Ajo është drejtoreshë e asociuar e kardiologjisë parandaluese në Shkollën e Mjekësisë Johns Hopkins, në Baltimore.

"Siç është theksuar në studime të tjera, ADN-ja e dikujt nuk është domosdoshmërisht fati i tyre," tha Michos.

Edhe në mesin e atyre që kanë një rrezik të lartë gjenetik për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës, ndjekja e një stili jetese të shëndetshme mund të kompensojë një pjesë të këtij rreziku, tha ajo. Michos sugjeroi gjithashtu shkurtimin e TV.

"Është koha për të hequr telekomandën dhe për të lëvizur! Ndoshta thjesht dëgjoni një nga shfaqjet tuaja të preferuara me audio ndërsa bëni një shëtitje të shpejtë dhe të shëndetshme për zemrën," tha Michos.

Gjetjet u publikuan në internet më 24 maj në BMC Medicine. Studimi gjurmoi më shumë se 373,000 njerëz me prejardhje evropiane pa sëmundje të njohur koronare të zemrës nga të dhënat e Biobank në MB./CNA.al

Lajmet e fundit nga