LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Petshop "Lako", the animal store in Korça, innovation with exotic animals

2023-12-23 18:39:00, Qyteti im CNA
Petshop "Lako", the animal store in Korça, innovation with
Pandush Lako

The two brothers Pandush and Tomas Lako are not only passionate about animals, but are also together in their business "Petshop Lako".

CNA Tv brings viewers a report dedicated to this pet store, with many interesting and special facts for everyone who wants to get to know the types of animals and for those who are interested in making them part of their family.

In an interview for CNA, Pandushi shares his passion for animals and how he managed to develop the only pet store in the city of Korça.

"The passion has been developed for years, since childhood and from that time I always had the idea of ??keeping a pet. As I learned more and more about an animal, having a passion is a little faster as a process. Initially I was a customer at this store, the gentleman then fled to America 2 years ago. The store has been open since 2012. He had decided that he would definitely give it to me, and from that moment to today, the store has added about 80% of the animals that were here before. In the beginning there were only canaries, fish, but today there are exotic animals, there are dogs and cats, rodents and many others."

But how did Pandushi experience the beginning of this activity?

"Initially, the first 6 months, I only had knee pain from morning to dinner, but every day that passed, I created more experience, and I was more confident in what I was doing. You build a certain routine, you have all the animals as children, you take care of each one in the right way. It's not as hard as it seems. It takes me almost all day, no matter how much you break away you're always focused here.

At Petshop Lako there is a variety of animals, starting from domestic ones that everyone can keep, and continuing with snakes and exotic animals. The latter are the novelty of this store, which is the only one in the city of Korça.

"We are first known for exotic animals, since they caused quite a stir because they were new in Albania. Then fish are a very strong point for us, parrots are in all their types, canaries, rodents, cats of course also different breeds of puppies. We can find them all here. As for exotics, we have tarantulas, several different species of scorpions. We can't keep all of them for management reasons but we can order any kind of exotic species possible, from the rarest.

Normally you will all ask about the value of each animal, is it affordable and what is the highest price? Pandushi tells us these in detail, who shows that reality is different from what we might think when we see an animal for the first time.

"Kur themi kafshë ekzotike duket sikur duhet të paguash shumë për një të tillë. Por realisht nuk është ashtu. Mbase në vitet e para në Shqipëri ashtu ka funksionuar, por sot për shembull gjarpëri më pak i kushtueshëm shkon në 100€. Tarantulat shkojnë në 30-40€, nuk është kosto e madhe dhe mirëmbajtjen e kanë shumë të ulët. Sa i përket kujdesit, njerëzit që janë të apasionuar ne i suportojmë gjithë kohën, për çdo lloj pyetje që mund të kenë ne i ndihmojmë. Ka shumë lloje të ndryshme macesh, variojnë nga 300 deri 800€ maksimumi që ne kemi menduar."

Së bashku me Pandushin zgjodhëm që të flasim më tepër për gjarprin, një zvarranik që në pamje të parë mund të krijojë idenë e frikës, por që në fakt nuk është i rrezikshëm. Duke mbajtur dy gjarpërinj në duar, Pandushi tregon se si mund të përkujdesemi për një gjarpër, e çfarë kushtesh kërkojnë këta lloj zvarranikësh për të jetuar sa më gjatë. Një fakt interesant që vlen për tu përmendur është pikërisht fakti se 80% e personave që i preferojnë gjarpërinjtë janë femra, ndërsa meshkujt kanë frikë prej tyre. 

"Përkujdesja është shumë e thjeshtë, mjafton të monitorosh lagështinë dhe temperaturën. Përgjithësisht ata kanë terajumin, ambjenti ku ata jetojnë dhe ndahet në dy pjesë. Pjesa e parë është me ngrohje nga poshtë duke qenë se janë zvarranikë dhe nuk e rregullojnë dot vetë temperaturën e trupit si gjitarët, ata kanë nevojë ta marrin ngrohjen. Pjesa tjetër është e ftohtë, për rregullimin e temperaturës. Mjafton uji, është një lloj i quajtur dru kokosi që shërben për të thithur lagështinë. Dhe ushqyerja është në varësi të moshës, përgjithësisht një herë në pesë ditë, pastaj një herë në jave, një herë në dy javë, në varësi të llojit të gjarpërit. Është më e thjeshtë seç duket. Siç e sheh edhe vetë nuk është se ka ndonjë lloj risku, është ajo psikoza te njeriu që mendon se kontakti i parë është shumë i frikshëm, por sa më shumë qëndron pranë tij dhe e prek, e kupton që nuk është i rrezikshëm. 80% e personave të apasionuar pas gjarpërit janë femrat, meshkujt kanë shumë frikë ndërsa femrat i preferojnë më shumë. Kontakti me gjarpërin është goxha i veçantë dhe më beso që janë më pak të rrezikshëm se papagajt. Papagajt janë kafshues në krahasim me gjarpërinjtë. Këto që po mbaj në duar janë një lloj pitoni afrikan, dhe 99% e rasteve nuk kafshon asnjëherë. Me përjashtim të ndonjë rasti të rrallë kur janë shumë agresivë personat që i kanë mbajtur dhe i kanë keqtrajtuar. Gjarpëri e merr agresivitetin që në vogëli dhe e zhvillon më tej."

Qyteti i Korçës, i njohur si qytet i traditës e kulturës, në fakt ka edhe shumë të apasionuar pas kafshëve. Janë të shumta ato familje që zgjedhin të kenë një kafshë shtëpiake në banesat e tyre si mace apo qen. Vetë Pandushi tregon se ku janë të fokusuar korçarët apo edhe turistët, e po ashtu, thotë se qëllimi kryesor është jo vetëm shitja e një kafshe, por ndihma për të informuar njerëzit që i blejnë.

"Normally there are many enthusiasts, even more so for pets such as cats or dogs. And they are very interested in the new breeds they see, and canaries are very popular in Korça. There is also a lot of interest in parrots, but there is also our mission to explain and inform you as much as possible. This is for the right food, or in some cases also for the types of medications that we direct to veterinarians, for the maximum care of the animal. It is the main one, regardless of the desire or passion that a person has, without understanding can harm the animal. That's why they should be as informed as possible and be very careful."

Pershop Lako has been bringing an innovation to the beautiful city of Korça for two years. A passion of two brothers that continues to this day to develop even further, staying close to animal enthusiasts and promoting exotic animals that we cannot find in our country. For all those interested, CNA puts at your disposal the contact number of Petshop Lako: 0686000205 / 0699917288

Address Bulevard Gjergj Kastrioti, Instagram petshop_lako / CNA

Lajmet e fundit nga