LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Poisonous viper discovered in China/ Its bite is so strong that it can paralyze people

2022-07-28 15:54:00, Kuriozitete CNA

Poisonous viper discovered in China/ Its bite is so strong that it can paralyze

A new species of snake whose venom is so powerful it can immobilize humans.

The snake, Gloydius lateralis, was discovered in Zharu Valley in the Jiuzhaigou National Nature Reserve, a World Heritage Site in China's Sichuan Province.

It feeds on small mammals, such as mice, and "is active on sunny days by the roadside in a hot, dry valley," the researchers say.

This type had a small body, large eyes and is a green or dark brown color with four rows of dark brown zigzag spots.

Një shirit i vazhdueshëm gri-kafe kalon në secilën anë të trupit dhe bishtit të gjarprit, kjo është arsyeja pse ai është quajtur "lateralis" (në lidhje me "lateral").

I pyetur nëse gjarpri përbënte një kërcënim për njerëzit, Dr Shengchao Shi – një nga ekipi që dokumentoi speciet e reja, theksoi fuqinë e helmit të tij.

Ai tha: 'Gloydius lateralis është helmues. Sipas njohurive tona, të gjitha llojet e gjinisë Gloydius janë.

"Unë nuk mendoj se kafshimi i tij është i butë. Kafshimet nga Gloydius shoqërohen me shumë dhimbje dhe mund të shkaktojnë paaftësi fizike kur nuk trajtohen në kohë.

Helmi i tyre përmban helm gjaku dhe mund të shkaktojë ënjtje, por në shumicën e rasteve ato nuk janë vdekjeprurëse.

"Efekti i helmit të kësaj specie ka ende nevojë për studime të mëtejshme."

Experts had been conducting studies in the Jiuzhaigou National Nature Reserve when they collected several specimens of Gloydius, a genus of venomous vipers endemic to Asia, from the Zharu Valley.

Gloydius are a genus in the subfamily Crotalinae, placing them alongside species such as the infamous rattlesnake.

After performing morphological and phylogenetic analyses, the scientists discovered that these specimens actually belonged to a species that has not yet been described./ CNA.al

Lajmet e fundit nga