LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Mysterious face of Stone Age woman revealed / Scientists use skeleton to reconstruct prehistoric man's likeness

2022-08-22 14:36:00, Kuriozitete CNA
Mysterious face of Stone Age woman revealed / Scientists use skeleton to
Illustrative photo

The 'Penang Woman' was found in April 2017 in Guar Kepah, northwest Malaysia, where she was buried after her death, aged around 40, in the Late Stone Age.

Now a forensic reconstruction of the face has revealed her likeness for the first time in thousands of years, with the results published in a new academic study.

Brazilian graphics expert Cicero Moraes and a team from Universiti Sains Malaysia (USM) in Penang used digital techniques for the task.

Moraes tha: “Fillimisht, specialistët në shkencat mjekoligjore studiojnë kafkën për të përcaktuar nëse është mashkull apo femër, moshën e saj dhe prejardhjen e saj,  që mund të jetë, përafërsisht, afrikane, aziatike apo europiane. Pasi mbledhin të dhënat, ata dërgojnë kafkën e dixhitalizuar në mënyrë që ne të mund të kryejmë përafrimin.

Ne studiuam skanimet CT të malajzianëve modernë për të marrë një ide më të qartë për projeksionin e hundës, madhësinë e buzëve në lidhje me kafkën, pozicionin e kokës së syrit dhe strukturave të tjera.

Përveç kësaj, ne përdorim edhe teknikën e deformimit (ose përshtatjes) anatomike, ku marrim një ose më shumë donatorë virtualë dhe deformojmë strukturën e tyre në kafkë për t'u përafruar.

Procesi ka një shkallë kompleksiteti, por sigurisht qasja dixhitale që ne përdorim është shumë më e thjeshtë dhe më e aksesueshme se forma klasike, e cila bazohet në skulpturën manuale.

Rezultati ofron një dritare unike në të kaluarën një ngjashmëri e një fytyre të paparë për mijëvjeçarë.

Sepse për këtë bëhet fjalë, tha ai.

Shaiful Idzëan Shahidan, nga departamenti i arkeologjisë në USM, tha se tani shpresonte të riatdhesonte 41 skeletet e tjerë të zbuluar në Guar Kepah.

Këto mbetje, të gërmuara nga arkeologët britanikë midis 1851 dhe 1934, ndodhen aktualisht në Holandë, në Qendrën e Biodiversitetit Naturalis në Leiden.

The remains of the Penang woman were only found during the construction of an archaeological center, and thus her body is the only one from Guar Kepah still in Malaysia. The cause of the woman's death has not yet been determined./ CNA.al

Lajmet e fundit nga