LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

A decade on the Red Planet / NASA's discoveries through the Curiosity rover

2022-08-06 20:06:00, Kuriozitete CNA
A decade on the Red Planet / NASA's discoveries through the Curiosity rover
Illustrative photo

Curiosity left Earth in November 2011 and after an arduous nine-month journey, which included the 'seven minutes of terror' to the surface of Mars, set out to search for evidence of life on the Red Planet.

Since then, Curiosity has traveled nearly 18 miles (29 kilometers) and climbed 2,050 feet (625 meters) as it explores Gale Crater and the foothills of Mount Sharp within it.

The Daily Mail, in an article, has summarized some of Curiosity's biggest discoveries.

Discovery of organic compounds

Organic molecules are the building blocks and 'food' for life.

Në vitin 2018, Curiosity dha provat më bindëse të ekzistencës së jetës në Planetin e Kuq, kur zbuloi molekula organike të ruajtura në shkëmbin sedimentar 3 miliardë vjeçar.

Ndryshueshmëria e metanit

Zbulimi i vitit 2019 se metani ishte gjetur në Mars shkaktoi tronditje në të gjithë komunitetin shkencor, pasi pothuajse i gjithë gazi në Tokë prodhohet nga jeta.

Thuhet se metani është një e dhënë premtuese në kërkimin e jetës në Planetin e Kuq, për shkak të lidhjeve të tij me aktivitetin biologjik në planetin tonë.

Roveri Curiosity i NASA-s mati fillimisht një 'sinjal të fortë' të molekulës më 15 qershor 2013, por disa ekspertë vunë në dyshim besueshmërinë e zbulimit.

Vetëm gjashtë vjet më vonë, si Curiosity ashtu edhe anija kozmike Mars Express e Agjencisë Hapësinore Evropiane konfirmuan praninë e metanit.

Formimi i shkëmbinjve dhe mosha e ekspozimit në Kraterin Gale

Për një periudhë më shumë se 1 vit, falë Curiosity shkencëtarët përcaktuan si moshën e formimit ashtu edhe moshën e ekspozimit të një shkëmbi në sipërfaqen e një planeti tjetër për herë të parë.

Shkëmbinjtë rreth buzës së Kraterit Gale u formuan rreth 4 miliardë vjet më parë, më pas u transportuan si sedimente në gjirin Yelloëknife.

Mbështetja në historinë e ujit në Mars

Kurioziteti ka hedhur gjithashtu dritë mbi të kaluarën më të lagësht të Marsit dhe mënyrën se si planeti u tha përfundimisht.

Uji është me rëndësi jetike për jetën siç e njohim ne, dhe shumë prova tregojnë se shkëmbinjtë e Kraterit Gale regjistrojnë një histori të pasur uji', tha Charles Malespin, hetuesi kryesor i SAM në Goddard.

Një pjesë e kësaj dëshmie është prania e jarositit, një mineral i verdhë-kuqe i formuar vetëm në mjedise me ujë, shtoi McAdam.

Një eksperiment i njohjes së moshës me SAM dhe një instrument tjetër Curiosity (APXS) gjeti jarosite qindra miliona vjet më të rinj se sa pritej.

Ky zbulim sugjeron se edhe pse pjesa më e madhe e sipërfaqes së Marsit po thahej, pak ujë i lëngshëm mbeti nën sipërfaqe në mjedisin e Kraterit Gale, duke zgjatur periudhën e banueshmërisë për çdo mikrob marsian që mund të kishte ekzistuar.

Për më tepër, analizat nga SAM dhanë një pasqyrë të humbjes së atmosferës së Marsit që çoi në evolucionin e tij afatgjatë nga gjendja e hershme e ngrohtë dhe e lagësht në gjendjen aktuale të ftohtë dhe të thatë.

Uji, H2O, përmban dy atome hidrogjeni dhe një atom oksigjen.

Hydrogen can be exchanged for a heavier form of itself, called deuterium.

By measuring the deuterium-to-hydrogen ratio in its samples, Curiosity discovered evidence of a history of hydrogen escape and water loss on Mars.

Biologically useful nitrogen

On Earth, nitrogen is an essential ingredient in the recipe for life.

For most biological processes to use it, nitrogen atoms must first be 'fixed': freed from their strong tendency to interact only with themselves.  

SAM discovered nitrogen fixed in the form of nitrate in rock samples it analyzed in 2015. The finding showed that biologically and chemically usable nitrogen was present on Mars 3.5 billion years ago./ CNA.al

Lajmet e fundit nga