LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Tonga Volcanic Eruption/NASA Warning: May Deplete Ozone Layer

2022-08-05 22:16:00, Kuriozitete CNA
Tonga Volcanic Eruption/NASA Warning: May Deplete Ozone Layer
Illustrative photo

Tonga's volcanic eruption in January spewed enough water to fill more than 58,000 Olympic-sized swimming pools and could deplete the ozone layer.

Scientists who examined the amount of water vapor spewed from the Hunga Tonga-Hunga Ha'apai volcano described it as 'unprecedented'.

The powerful steam formed when seawater in the South Pacific came into contact with the lava and was 'superheated'.

The blast created sound waves heard as far as Alaska 6,200 miles away, in a sonic boom that circled the globe twice.

Në një studim të ri, ekspertët nga Laboratori Jet Propulsion i NASA-s parashikojnë se vëllimi i ujit mund të jetë i mjaftueshëm për të ndikuar përkohësisht temperaturën mesatare globale.

Ai gjithashtu mund të nxisë përkohësisht reaksionet kimike në atmosferë që përkeqësojnë varfërimin e shtresës së ozonit.

"Nuk kemi parë kurrë diçka të tillë," tha shkencëtari atmosferik Dr Luis Millán.

Në studimin, të botuar në Geophysical Research Letters, Dr Millán dhe kolegët e tij vlerësojnë se shpërthimi i Tonga dërgoi rreth 146 milion ton avull uji në stratosferë.

Uji nga shpërthimi i 15 janarit barazohet me afërsisht 10 përqind të përmbajtjes së ujit të pranishëm në stratosferë.

Sasi të krahasueshme uji janë shpërthyer në lartësi kaq të mëdha nga vullkanet vetëm dy herë më parë në 18 vitet që NASA ka bërë matje. 

Këto ishin ngjarja Kasatochi e 2008 në Alaskë dhe shpërthimi i Calbuco 2015 në Kili.

Uji nga këto shpërthime u shpërnda shpejt, por studiuesit e NASA-s pretendojnë se lëngu nga vullkani Tonga mund të qëndrojë në stratosferë deri në dhjetë vjet. Për të përcaktuar vëllimin e avullit të ujit, shkencëtarët analizuan të dhënat nga instrumenti Microwave Limb Sounder (MLS) në satelitin Aura të NASA-s.

Kjo mat gazet atmosferike, duke përfshirë avujt e ujit dhe ozonin, duke vëzhguar sinjalet natyrore të mikrovalëve të emetuara nga atmosfera e Tokës.

Studiuesit besojnë se vullkani Tonga ishte në gjendje të prodhonte sasi të mëdha të avullit të ujit që prodhonte vetëm për shkak të thellësisë së tij të saktë nën ujë.

Kaldera e saj, krateri i madh i formuar ndërsa magma fillon të shpërthejë, mendohet se ndodhet rreth 490 këmbë (150 metra) poshtë.

If it were shallower, there would not be enough seawater superheated by magma to account for the volume of stratospheric water vapor./ CNA.al

Lajmet e fundit nga