LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Why do people look so much younger today?

2023-01-08 15:32:00, Kuriozitete CNA
Why do people look so much younger today?
Illustrative photo

Have you ever seen a picture of someone from years ago, and even though they are the same age as you, they look much older? Not just 1 or 2 years, but up to 10 years or more? Maybe you've seen pictures of your family members when they were young, and they look like old adults. There are a number of reasons for this, from psycho-social to scientific.

The first reason: Outdated fashion

Why do people look so much younger today?

Përveç grumbujve të provave anekdotike se të rinjtë e dikurshëm na duken të moshuar përtej viteve të tyre, “YouTuber”-i Majkëll Stivens - i njohur më mirë si Vsauce - vendosi të kërkonte më shumë mbi këtë fenomen, duke ngarkuar një video në kanalin e tij me titull: “A dukeshin dikur njerëzit më të moshuar sesa sot?”

Ndërsa Stivens u përqendrua te shumë shpjegime, ai u ndal edhe te një faktor veçanërisht interesant: moda e vjetëruar dhe ndikimi i saj në dukje gjë, e cila bënte që njerëzit të dukeshin disa vite më të mëdhenj nga sa ishin në të vërtetë. Duke parë foto të së shkuarës, njerëzit shikojnë se brezat e mëhershëm visheshin me një stil të vjetëruar, i cili prej shumë kohësh asociohet me njerëz më të moshuar.

Kjo gjë bën që brezat e rinj të së kaluarës t’u duken më të moshuar sesa kanë qenë në të vërtetë brezave të rinj të sotëm. Këto ishin zakonisht veshje apo aksesorë që individët mbanin në rininë e tyre dhe që vazhduan të ishin në modë deri kur ata arritën në moshë të thyer.

Arsyeja e dytë: Një shëndet në përgjithësi më i mirë

Why do people look so much younger today?

Edhe pse tregon modën si një nga arsyet kryesore se përse njerëzit duken më të moshuar në të kaluarën, Stivens përmend gjithashtu rëndësinë e përmirësimeve në mënyrën se si trajtohen problemet shëndetësore. Faktorët kryesorë që kanë ndikuar te dallimet në plakjen midis brezave, ishin popullarizimi i kremrave kundër diellit dhe i kujdesit dermatologjik në përgjithësi, por edhe kujdesi dentar dhe ortodontia, që u bë një praktikë e zakonshme.

Sigurisht, në lidhje me këtë çështje ka shumë për të thënë edhe për përmirësimet drastike në kujdesin shëndetësor, përfshirë kujdesin shëndetësor universal në shumë vende, përmirësimin e standardeve të jetesës dhe rritjen e njohurive mbi të ushqyerit cilësor. Çdo brez i ri është i përmbytur me një sërë informacionesh se si mund të ruhet një shëndet i mirë, dhe me pamje të re, por edhe më shume studime shkencore që ofrojnë provat e nevojshme për të marrë vendime të tilla.

Arsyeja e tretë: Rëndësia e “epokës biologjike”

Why do people look so much younger today?

Si të mos mjaftonte as kjo për të treguar se përse njerëzit dukeshin dikur më të moshuar sesa vitet që kishin mbi supe, shkencëtarët kryen ndërkohë një studim intrigues në vitin 2018, i cili vlerësoi moshat biologjike të afërsisht 1000 individëve, që të gjithë të moshës 38-vjeçare. Ata analizuan shenjues të shumtë fiziologjikë, si metabolizmi dhe presioni i gjakut, për të përcaktuar moshën biologjike të secilit pjesëmarrës, shumica e të cilëve ishin të rinj. Por të tjerët, ishin të moshës rreth 50 vjeç, madje njëri ishte 61 vjeç.

Another study analyzed how biological age changed relative to chronological age in individuals between 1988 and 2010. They found that the most recent generations were significantly biologically younger than the oldest. Younger generations having a younger biological age may partly explain why they look so different in appearance./ Adapted from CNA.al

Lajmet e fundit nga