LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

7 interesting facts about winter

2023-01-02 22:20:00, Kuriozitete CNA

7 interesting facts about winter

Whether you dread windy weather or look forward to crisp mornings, discover 8 interesting facts about winter.

Winter is a fascinating time of year and we have 8 interesting facts about the season.

1. Winter is coming
There are two different dates when it can be said that winter begins, depending on whether we refer to Meteorological or Astronomical winter.

Astronomical winter is defined by the Earth's orbit around the Sun and begins at the winter solstice, which falls on December 21 or 22.

Megjithatë, gjatë regjistrimit dhe krahasimit të të dhënave klimatike, është e rëndësishme të caktohen data që mund të krahasohen dhe për këtë arsye përdoret një datë fikse e 1 dhjetorit për të shënuar fillimin e dimrit meteorologjik.

2. Toka është më afër Diellit në dimër
Ju mund të habiteni kur të dini se në hemisferën veriore Toka është më afër Diellit gjatë dimrit.

Rreth 3 janarit, Toka arrin perihelion ( peri që do të thotë "afër" dhe helion që do të thotë "diell") dhe Toka është 3.1 milion milje më afër Diellit sesa në aphelion (rreth 5 korrikut kur Toka është më e largët nga Dielli).

Distanca e Tokës nga Dielli nuk është ajo që shkakton stinët, por ndikon në gjatësinë e tyre. Rreth perihelionit, Toka po lëviz rreth 1 kilometër në sekondë më shpejt se në aphelion , gjë që rezulton në dimrin 5 ditë më të shkurtër se vera.

3. Temperatura më e ftohtë e regjistruar në dimër
Temperatura më e ftohtë e regjistruar ndonjëherë gjatë një dimri në Mbretërinë e Bashkuar ishte -27.2 °C, e cila është regjistruar 3 herë. Ai u regjistrua dy herë në fshatin Braemar, më 11 shkurt 1895 dhe përsëri më 10 janar 1982, dhe një herë në Altnaharra më 30 dhjetor 1995. Të dy vendet janë në malësitë skoceze.

4. Rrënjët e dimrit
Fjala dimër vjen nga gjermanishtja Ëintar e cila nga ana tjetër rrjedh nga rrënja ëed që do të thotë 'i lagësht' ose ujë', dhe kështu nënkupton një sezon të lagësht.

Në kulturat anglo-saksone, vitet numëroheshin nga dimrat, kështu që një person mund të thuhet se është '2 dimëror'. Dita e parë e dimrit ishte gjithashtu me rëndësi simbolike e quajtur Vetrardag dhe binte relativisht herët në vitin midis 10 dhe 16 tetorit.

5. Bora e lagësht kundrejt borës së thatë
E keni pyetur ndonjëherë veten pse ndonjëherë bora ngjitet së bashku dhe ndonjëherë është pluhur dhe e lirshme? Arsyeja për këtë qëndron në udhëtimin e flokeve të borës teksa bie nëpër atmosferë.

Flokët e borës që bien në një atmosferë të thatë dhe të freskët do të jenë të vogla dhe pluhur dhe nuk do të ngjiten së bashku. Ne e quajmë këtë borë të thatë - është ideale për ski, por jo për të ndërtuar një burrë dëbore.

Flokët e borës që formojnë borën e lagësht do të kenë rënë përmes temperaturave pak më të ngrohta se 0 °C. Ndërsa bien, floket e borës shkrihen pak rreth skajeve dhe ngjiten së bashku për të formuar thekon të mëdhenj e të rëndë. Këto ngjiten lehtësisht dhe janë më të mirat për një luftë me topa bore dhe për të bërë burrë dëbore.

6. Vizioni i drerit
Disa renë që jetojnë mbi Rrethin Arktik jetojnë në errësirë ??të plotë për disa javë të vitit.

Për t'u përshtatur me këtë, një zonë e vogël e indeve prapa retinës e quajtur tapetum lucidum ndryshon ngjyrën nga një ngjyrë e artë në muajt e verës në blu në dimër. Kjo i lejon sytë e drerit të zbulojnë dritën ultravjollcë dhe të shohin në errësirë.

7. How much water is in the snow?
The exact amount of water contained in snow can vary greatly depending on how the snow was formed, but as a general average, every 12 cm of snow would provide 1 cm of water. /CNA.al

08:46 Kuriozitete

How is snow formed?

Snow forms when temperatures are low and there is moisture...

08:23 Kuriozitete

Nga perceptimi i

1. 'Jingle Bells' ishte kënga e parë e luajtur në hapë...

Lajmet e fundit nga