LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Love utopia in the Mecca of Richard Wagner fans

2022-07-28 10:41:00, Kulturë CNA

Love utopia in the Mecca of Richard Wagner fans

The opera Tristan und Isolde - an alternative to a world of war, disaster, Covid and sexual harassment - opens the Bayreuth festival.

Spectators, including former chancellor Angela Merkel, a fan of composer Richard Wagner, gave a standing ovation at the premiere of the opera "Tristan und Isolde" which opened the Bayreuth Festival. After the first act there was rapturous applause, especially for soprano Catherine Foster as Isolde and tenor Stephen Gould as Tristan, who sang either alone or in duets.

Love utopia in the Mecca of Richard Wagner fans

Regjisori Roland Schwab kishte zgjedhur për insketimin e kësaj drame për dashurinë dhe vdekjen një mjedis spartan dhe futurist për t'i dhënë hapësirë ??dashurisë dhe muzikës së Richard Wagner-it, sipas filozofisë së të cilit njeriu mund të gjejë vetveten vetëm përmes dashurisë, që është impuls i përgjithshëm dhe kuptim i jetës.

Pretendime ende të pazgjidhura për ngacmime seksuale

Në prag të Festivalit të Bayreuth-it pati akuza të ndryshme për ngacmime seksuale ndaj punonjëseve. Drejtorja e festivalit, Katharina Wagner, tha se për to ka mësuar vetëm përmes shtypit, sepse deri tani drejtuesit e festivalit nuk kanë marrë ende ndonjë ankesë të drejtpërdrejtë. Ajo shtoi se edhe vetë kishte përjetuar ngacmime të tilla, por si drejtore e festivalit kishte ditur të mbrohej dhe u bëri thirrje punonjëseve të prekura që ta kontaktojnë dhe se ajo do t'i trajtojë këto raste si rreptësisht konfidenciale.

Love utopia in the Mecca of Richard Wagner fans

Ministrja federale e Kulturës, Claudia Roth, dhe Ministri i landit të Bavarisë për Shkencën dhe Kulturën, Markus Blume, ju bashkuan zërave që kërkojnë një sqarim të pamëshirshëm të akuzave për ngacmime seksuale.

Ministrja e Kulturës, Claudia Roth, ju referua në konferecën për shtyp edhe luftës në Ukrainë dhe tha se aty se po zhvillohet një luftë, e cila drejtohet gjithashtu edhe kundër kulturës, sepse "Rusia po sulmon edhe institucionet kulturore në Ukrainë”.

Arratisje nga bota reale

Opera e Wagner-it "Tristani dhe Izolda" bazohet në një legjendë kelte. Sipas saj për të vendosur paqe mes popujve, vajza e mbretit irlandez, Izolda, i ishte premtuar si nuse xhaxhait të Tristanit, mbretit Marke, në Cornwall. Tristani, i cili dikur kishte vrarë Morold-in, vëllain e  Izoldës, vjen me anije për ta marrë atë për xhaxhain e tij. Gjatë udhëtimit Izolda dhe Tristani pinë një pije magjike dhe bien në dashuri.

Love utopia in the Mecca of Richard Wagner fans
One night, when King Mark returns from hunting, he catches his wife Isolde and Tristan lying in bed in each other's arms. He wounds Tristan with Morold's sword. Isolde takes care of the wounded Tristan. Once Tristan dies and then Izolda also dies of boredom./DW

Lajmet e fundit nga