LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Notes for a book/ 'Aredin Shyti facing evil'

2022-07-01 19:20:00, Kulturë Luan Rama
Notes for a book/ 'Aredin Shyti facing evil'
Rama plays

Driving, no more from the chosen topic than from the name of the author of the book "In the face of evil", also imposed on me an increased attention and concentration to the smallest details, if I could really find in the book his, Aredin Shyti, whom although I had met several times on the eve of the most difficult moments of his life (before he was unjustly arrested and accused together with some of his colleagues for killing four protesters on April 2, 1992 in Shkodër), I got to know him more from the confessions of his colleagues and associates in the State Police, where he served for a long time at all levels of the professional hierarchy, up to the position of Minister of Public Order.

Me këtë dua të nënvizoj se përfytyrimi im për të si njeri, si karakter, si personalitet, si shërbëtor i shtetit, si qytetar dhe intelektual, kishte projektuar edhe pritshmëritë bazuar në gjithë rrefimet mbi të e për të.

Dhe më duhet ta them që në fillim se PO, Aredin Shyti ia ka dalë jo vetëm të përligjë pritshmëritë e mia si lexues, por më shumë se kaq, të dëshmojë se respekti dhe vlerësimi, nderimi dhe mirënjohja e të gjithë atyre që puna i ka çuar ta njohin e të kenë të bëjnë me të si vartës apo drejtues të tij, si kolegë e si profesionistë, si studentë të shkollës së Policisë së Shtetit apo edhe si bashkëpunëtorë nga institucione të tjera, kanë qenë e mbeten të merituara.

Me librin “Përballë së keqes”, Aredin Shyti na sjell me shumë objektivitet dhe paanësi profesionale për t’u patur zili, një analizë të detajuar të ngjarjeve, të dokumentave dhe dëshmive që kanë të bëjnë me dy momentet më të rënda e më të vështira të jetës së tij dhe të familjes së vet; arrestimin për ngjarjen e 2 prillit 1992 në Shkodër dhe akuzat për të ashtuquajturën Organizatë e Hakmarrjes për Drejtësi.

Notes for a book/ 'Aredin Shyti facing evil'
Foto, kopertina e librit

Ndërsa po e lexoja librin, gjëja e parë që më bëri përshtypje ishte sinqeriteti dhe ndershmëria, kushte shumë të rëndësishme për të shkruar libra të këtij lloji, ku bëhet fjalë për ngjarje konkrete, për njerëz realë, për protagonistë të akuzuar dhe akuzues, për personazhe me impakt apo ndikim publik dhe politik.

Aredin Shyti e ka shkruar librin duke ia dalë ta mbrojë veten prej yshtjes së mëllefit apo mërisë së njeriut viktimë. Autori ka ditur të dominojë çdo emocion të tepërt që do ta dëmtonte librin.

Ai e vendos mençurisht veten në rolin e të tretin, pra të vëzhguesit të baraslarguar nga palët dhe e bën analizën e vet prej andej, anipse i duhet ta shohë edhe veten e dramën e tij prej nga ai pozicion.

Sepse atij nuk i intereson të na rrëfejë emocionin e vet, por të na japë prova, të na ofrojë përqasje, analiza dhe arsyetime bindëse që e marrin lexuesin dhe e venë përballë të vërtetave, me qëllim që ai të gjykojë vetë pa qenë i sugjestionuar prej komenteve të autorit.

Shumë i kujdesshëm dhe etik në gjithë korrelacionin me ata që i është dashur të përballet, objektiv, i matur e padyshim i ndershëm në gjithë qasjen e vet, Aredin Shyti duke zgjedhur një gjuhë profesionale e duke shkruar me sqimë dhe gjithë kulturë, bëhet vetiu edhe imponues për lexuesin.

Kur m’u dha mundësia të shërbeja si Ministër i Rendit Publik, saktësisht pak më shumë se 11 vjet pasi vetë Aredin Shyti kishte qenë disa muaj në atë detyrë, jam ndjerë mirë kur nga kontaktet e punës prej shumë punonjësve të policisë emrin e tij e ndeshja në rendin e parë ndër ata që nderoheshin dhe respektoheshin për çfarë kishin bërë e dhënë në shërbim të atdheut dhe në zbatim të ligjit për të mbrojtur rendin dhe sigurinë publike.

So, the book "In the face of evil" is another worthy contribution of Aredin Shyti, who, even though he was forced without his own choice to be his main character, has honestly managed to shed light on what he wanted to document, thus giving us in my estimation, one of the best books in the multitude of many such, which have as their object the events of April 2, 1992 in Shkodër and the saga of the so-called organization Revenge for Justice.

It is therefore a beautifully written book, but above all, a book written with honesty and the truth that imposes the pain of the injustice suffered not only by the author and the colleagues who were accused and co-suffered with him, but unfortunately, the entire State Police, which still continues and suffers the consequences./ CNA.al

 

 

Lajmet e fundit nga