LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Zbulohet shifra/ Në 10 vite, partitë politike kanë përfituar 2.17 miliardë lekë nga taksat e shqiptarëve

23 Maj 2023, 17:17, Ekonomi CNA
Zbulohet shifra/ Në 10 vite, partitë politike kanë përfituar
Foto ilustruese

Instituti Shqiptar i Shkencave, AIS, ka zbuluar shifrën që partitë politike në vendin tonë kanë përfituar nga taksat e shqiptarëve në 10 vite.

Sipas të dhënave të publikuara në faqen “Open Data Albania”, 51 Parti kanë përfituar 2.174 miliardë lekë nga taksapaguesit në periudhën 2012 – 2022.

1.784 miliardë lekë janë shpërndarë për aktivitetet normale vjetore të partive politike, ndërsa  390 milionë lekë janë të akorduara për fushatat elektorale (Zgjedhje të Përgjithshme 2013, Zgjedhje Vendore 2015, Zgjedhje të Përgjithshme 2017, Zgjedhje të Përgjithshme 2019, dhe Zgjedhje të Përgjithshme 2021).

Shpenzimet e Buxhetit si mbështetje për Partitë Politike për Fushata Zgjedhore kanë qenë në masën e 65 milionë lekëve deri në vitin 2021, ndërsa në këtë vit këto transferta janë dyfishuar duke shkuar në 130 milionë lekë.

Zbulohet shifra/ Në 10 vite, partitë politike kanë përfituar

Mesatarisht në një vit elektoral janë transferuar nga Buxheti i Shtetit si mbështetje për partitë politike 265 milionë lekë, ndërkohë që në vite jo-elektorale janë akorduar për partitë 170 milionë lekë ose 36% më pak. Gjithsej në vite elektorale dhe jo-elektorale janë transferuar mesatarisht 217.4 milionë lekë nga Buxheti i Shtetit.

Të dhënat e Thesarit tregojnë që ndër vite Partia Socialiste është ajo që ka përfituar vlerë më të lartë transfertash nga Buxheti i Shtetit. Ndryshim përbëjnë vitet 2012 dhe 2014, kur Partia Demokratike është ajo që ka përfituar më shumë fonde publike.

Viti me financimin më të lartë publik është 2022-shi, pasuar nga 2017-ta./ CNA.al

Zbulohet shifra/ Në 10 vite, partitë politike kanë përfituar

Zbulohet shifra/ Në 10 vite, partitë politike kanë përfituar

Zbulohet shifra/ Në 10 vite, partitë politike kanë përfituar

Lajmet e fundit nga