Vazhdojnë misionet në hënë/ Shkencëtarët ndërmarin një tjetër nismë

24 Dhjetor 2021, 09:33, Tech CNA
Vazhdojnë misionet në hënë/ Shkencëtarët

Një rover i ri hënor është zhvilluar nga shkencëtarët, të cilët thonë se do të jetë në gjendje të fluturojë duke shfrytëzuar ngarkesën natyrore të hënës.

Pajisja, e cila i ngjan një disk fluturues klasik, funksionon duke përfituar nga fusha elektrike që krijohet në hënë dhe trupa të tjerë pa ajër si asteroidët.

Një ekip inxhinierësh të hapësirës ajrore në MIT thonë se fusha elektrike krijohet falë ekspozimit të drejtpërdrejtë të sipërfaqes së tyre ndaj rrezatimit diellor, për shkak të mungesës së atmosferës.

Në hënë, ngarkesa sipërfaqësore është mjaft e fortë për të ngritur pluhurin e hënës më shumë se 3 metra mbi tokë në një mënyrë të ngjashme me elektricitetin statik që i bën flokët të ngrihen.

Ekipi i MIT është në formë disku dhe përdor rreze të vogla jonike për të ngarkuar automjetin dhe për të rritur ngarkesën natyrore në sipërfaqen hënore, duke gjeneruar forcë me pak energji.

Është thjesht një koncept për momentin dhe është testuar vetëm në simulime, dhe jo në mjedise të botës reale, por ata janë të sigurt se do të funksionojë siç parashikohet.

Ata shpresojnë që misionet e ardhshme në hënë dhe asteroidë mund të vendosin rovera që përdorin shtytës jonesh për të fluturuar dhe manovruar në mënyrë të sigurt mbi terrene të panjohura dhe të pabarabarta.

Përdorimi i rrezeve të vogla jonike krijon një efekt të përgjithshëm që është krijuar për të gjeneruar një forcë refuzuese relativisht të madhe midis automjetit dhe tokës.
Në studimin e tyre të parë të fizibilitetit, ekipi zbuloi se rritja e joneve mund të jetë mjaft e fortë për të marrë një automjet 2 lb në hënë, ose një asteroid të madh si Psyche.

Ne mendojmë ta përdorim këtë si misionet Hayabusa që u nisën nga agjencia hapësinore japoneze,” sipas autorit kryesor Oliver Jia-Richards, një student i diplomuar në Departamentin e Aeronautikës dhe Astronautikës në MIT.

Ajo anije kozmike operoi rreth një asteroidi të vogël dhe vendosi rovers të vegjël në sipërfaqen e tij. Në mënyrë të ngjashme, ne mendojmë se një mision i ardhshëm mund të dërgojë rovers të vegjël fluturues për të eksploruar sipërfaqen e hënës dhe asteroidë të tjerë.’

Shtytësit që ata përdorën njihen si burime ikonike-të lëngshme të joneve dhe janë grykë të vegjël mikro-fabrikuar të lidhur me një rezervuar që përmban lëng jonik.
Ky lëng është në formën e kripës së shkrirë në temperaturën e dhomës, e cila, kur aplikohet një tension, ngarkon jonet e lëngshme dhe lëshon një rreze përmes grykave.
Puna, e udhëhequr nga Paulo Lozano, bazohet në punën e mëparshme të ekipit që i pa ata të zhvillonin shtytës jonikë për të shtyrë dhe lëvizur satelitë të vegjël në hapësirë.
Ai vendosi të shihte nëse kjo mund të zbatohej në kërkime të tjera mbi efektin levitues të ngarkesës sipërfaqësore të hënës në pluhurin hënor./dailymail.co.uk/sciencetech/article/Scientists-testing-hovering-rover-/S.K-CNA.al

Lajmet e fundit nga