LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ish-Liceu Francez në Korçë feston 104-vjetorin e krijimit

25 Tetor 2021, 12:56, Kulturë CNA

Njëqind e katër vitë  më parë, më 25 tetor 1917, në kohën kur funksiononte Republika Shqiptare e Korçës, hapi dyert shkolla e parë e kulturës së përgjithshme në Shqipëri.

Bëhet fjalë për Liceun Francez të Korçës, një nga institucionet më të rëndësishme arsimore të paraçlirimit i cili u çel me vendim të Qeverisë të Republikës Autonome të Korçës.

Më 1921 u emërtua Liceu Kombëtar i Korçës dhe funksionoi deri në vitin 1939.

Liceu Francez u hap në shtëpinë e rilindasve Dhimitër dhe Nuçi Emanoil Mborja, të cilët e lëshuan banesën e tyre pa qira në favor të Liceut të Korçës.

Më pas, Liceu vazhdoi rrugëtimin e tij në godinën e ish-gjimnazit grek të Korçës, aty ku sot ngrihet shtatorja dhe varri monumental i heroit Themistokli Gërmenji.

Liceu i Korçës ishte një shkollë e mesme laike, me karakter kombëtar, ku mësonin bashkërisht djem e vajza, pa dallim shtrese shoqërore apo besimi fetar.

Drejtor i parë u caktua Vital Gerson, ndërsa në vitin 1920- 1921 u caktua drejtor veterani i arsimit Thoma Avrami. Deri më 1921, kjo shkollë njihej me emërtimin ?Lisea franko-shqiptare? dhe prej këtij viti u njoh me statusin e Liceut Kombëtar.

Në Liceun e Korçës regjistroheshin nxënës nga e gjithë Shqipëria, madje dhe nga Kosova. Prej vitit 1917 e deri më 1943, në Liceun Kombëtar morën mësimet 1115 studentë.

Lajmet e fundit nga