LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Reforma në Drejtësi/ Basha me dashje apo nga paaftësia po i shërben Ramës

16 Tetor 2021, 14:47, Opinione Sherefedin Shehu

Reforma në Drejtësi/ Basha me dashje apo nga paaftësia po i

Edhe këtë radhë z. Basha nuk guxoi që t’i paraprijë procesit të ndryshimeve të kërkura për reformën në drejtësi dhe të rregullonte atë që mun të rregullohej apo edhe të përfitonte diçka prej tij. Propozimi i njëanshem i projektligjit për ndryshimet Kushtetuese nga z. Rama nuk është hedhje dorashke nga ana e tij por një urdhër i heshtur “Hajde voto dhe mos e zgjat”. Këtë besoj se e pranojnë që të gjithë për arsyet e mëposhtëme:

PD kurrë nuk e ka kundërshtuar në parim reformën në drejtësi por përkundarzi e ka nxitur dhe mbështetur atë.

Z. Basha dështoi që në fillim të reformës në drejtësi kur e vonoi procesin dhe nuk ofroi një model që ti jepte kredibilitet PD-së dhe të mundësonte reformim të vërtetë të sistemit të drejtësisë.

Z. Basha asnjëherë nuk ka demonstruar vizion dhe aftësi për t’ju paraprirë zhvillimeve politike dhe reformave të rëndësishme të vendit siç ka ndodhur me reformën teritoriale, ndryshimet Kushtetuese të vitit të kaluar dhe në raste të tjera.

PD është pro-Amerikane dhe pro-Europiane dhe të dy partnerët nuk mund të pranojnë vonesat apo veprime që cënojnë ritmin dhe vazhdimësinë e një reforme kaq të rëndësishme për të cilën janë investuar drejtpërsëdrejti.

Z. Basha u struk dhe nuk arriti t’i paraprijë procesit me një ofertë që të rriste kredibilitetin e reformës dhe të ishte e pranueshme nga partnerët Euro-Amerikanë.

Ndryshe nga z. Rama, z. Basha nuk është i aftë dhe i besueshëm nga aleatët Euro-Amerikanë dhe nuk ka mundur të krijojë raporte partneriteti me ta.

Ky do të ishte një rast i mirë që reforma në drejtësi të çlirohej nga kontrolli i dukshëm që z. Rama ka mbi të nëpërmjet emërimit në strukturat menaxhuese të Vetting-ut të fëmijëve, nipërve, mbesave, kunetërve, kushërinjve dhe kategorive të tjera të të afërmve të eksponentëve të Partisë së Punës së Shqipërisë dhe Partisë Socialiste. Ky do të ishte një rast edhe për të korigjuar gabimet e rënda që u bënë në hartimin dhe miratimin e paketës ekzistuese ligjore të reformës në drejtësi. Z. Basha që në fillim i dhuroi kontrollin e reformës z. Rama me propozimin e tij për zëvendësimin e vendimmarrjes nga Opreacioni Ndërkombëtar i Monitorimit (ONM) në rastet kur nuk arrihej konsensusi në zgjedhjen e anëtarëve të strukturave të procesit të Vetting-ut me votimin me raunde të zgjedhjes së tyre ku në raundin e fundit votohet me 50%+1.

Për arsyet e renditura më sipër, z. Basha do ta miratojë “si Çeçoja” propozimin e z. Rama. Edhe po të supozojmë se nuk ka pazare midis z. Basha dhe z. Rama, mungesa e propozimt paraprak alternativ nga ana e PD-së e bën propozimin e z. Rama koherent me pritshmëritë e partnerëve Euro-Amerkanë dhe për rrjedhojë do të mbështetet edhe prej tyre.

 

14:20 Opinione

Kush e ka radhën?

Nga Luan BaçiUne…? Ju…..? Ai……? Kush….?Partia Demokratike ës...

Lajmet e fundit nga