LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Lulzim Basha nuk e shkarkon dot Mul Nokën me vendim personal

11 Tetor 2021, 20:33, Opinione CNA
Lulzim Basha nuk e shkarkon dot Mul Nokën me vendim personal

Është interesant rezultati që del nga konsultimi i statutit të PD dhe rregullores së brendshme të Kuvendit, për sa i takon rastit “Noka”.

Kompetencat e Kryetarit të Partisë Demokratike nuk shtrihen deri tek shkarkimi i deputetit Noka nga funksioni si nënkryetar i Komisionit të Sigurisë. Për shkarkimin ndiqen të njëjtat procedura si për emërimin e tij në atë post.

Kryetari Partisë Demokratike sigurisht mund të ushtrojë autoritetin e tij dhe si një zë shumë i fuqishëm në grupin parlamentar, mund të propozojë në grupin parlamentar shkarkimin e Zotit Noka.

Por vetëm kaq!

Lulzim Basha në grup është vetëm një votë.

Por Kryetari i Partisë Demokratike me statut ka kompetencen që të vendosë vetë për përjashtimin e Zotit Noka nga partia.

Në këtë rast, gjithe arsyetimet e dhëna për shkarkimin e Nokës nga posti i nenkryetarit të Komisionit të Sigurisë, mund të shërbenin mjaftueshem si motiv parimor dhe moral për vendimmarrjen e Lulzim Bashës duke e përjashtuar Zotin Noka nga Partia Demokratike.

Ndërsa për sa i takon paralajmërimit të bërë për përjashtim të Zotit Noka nga grupi parlamentar, Statuti i PD nuk flet dhe nuk e rregullon këtë çështje.

Në të kaluarën Berisha dhe Rama kanë përjashtuar deputetë nga grupet parlamentare respektive për shumë më pak sesa kaq!

Por përvec traditës parlamentare, në këtë rast vlejnë rregullat e parashikuara nga Rregullorja e Kuvendit.

Sipas Rregullores së Kuvendit, për anëtarësimin në një grup parlamentar duhen 2 elemente.

Nga njëra anë vullneti i shprehur i deputetit, i plotësuar në deklaratën përkatëse dhe nga ana tjetër pranimi i tij në grupin e krijuar.

Nëse një prej këtyre elementëve mungon, nuk ka anëtarësim në një grup parlamentar. Nëse një prej këtyre vullneteve ndërron, ndodh përjashtimi nga grupi parlamentar. Në atë rast zotit Noka do i duheshin të paktën 6 muaj përpara se të shprehte dëshirën për tu anëtarësuar në një prej grupeve parlamentare ekzistuese apo të krijuara rishtazi./CNA.al

Lajmet e fundit nga