LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Zoti Xhafaj: Kushtetuta ka parashikuar thjesht Fundin e KPK

11 Tetor 2021, 18:37, Opinione CNA
Zoti Xhafaj: Kushtetuta ka parashikuar thjesht Fundin e KPK

Në debatin e hapur lidhur me zgjatjen e mandatit te KPK  ka ndërhyrë edhe Fatmir Xhafaj, dikur kryetar i komisionit Parlamentar të Regormës në Drejtësi.

Nga paneli i studiove televizive Zoti Xhafaj me stilin e tij “as po as jo” sqaroi që “nëse palët nuk rënkan dakord për zgjatjen e mandatit të KPK, atëhere Kushtetuta ka parashikuar që funksionet i vijon KLGJ dhe KLP”.

Çfarë tha Fatmir Xhafaj:

‘ Reforma është në rrugën e duhur dhe po jep frytet e saj të para. Nuk them se ka ecur çdo gjë në mënyrë perfekte, kjo për një sërë faktorësh objektivë e subjektivë që kanë bërë që ritmi i procesit të ngadalësohet. Reforma po ecën në drejtimin e duhur.  Askush se kishte menduar se e keqja ishte kaq e madhe, sa ç’rezultoi nga skanimi i sistemit. këtë situatë e ndihmoi edhe sjellja e politikës, përpjekja për ta penguar e sot është ky realitet. Nëse vetë aktorët e sistemit të drejtësisë bëhen më aktivë në këtë proces, jam i bindur se kjo situatë do të zbutet dhe ka disa hapa siç është miratimi i hartës së re gjyqësore. Duhet plotësimi i vakancave dhe rritja e studentëve të shkollës së magjistraturës por pa cënuar cilësinë e tyre.

Thelbi lidhet me faktin se vitin që vjen mbaron mandati i KPK-së, por kushtetuta e ka parashikuar zgjidhjen kur mbaron i kalon KLP dhe KLGJ, zgjidhja është aty. Ka një opinion tek mazhoranca që zgjidhja më e mirë do ishte zgjatja e mandatit, në mënyrë që kur proces i filluar nga ky komision pra vettingu i gjyqtarëve dhe prokurorëve të mbyllet nga ky komision. Edhe zgjidhja tjetër është kushtetuese dhe ka avantazhe. Nuk ndërpritet vettingu vazhdon. Duhet të shihet se cili do jetë roli i ONM-së, pasi është jetik për qëndrueshmërinë dhe integritetin e këtij procesin. Duket lehtë, por tek zgjatja fillon problemi duhet një analizë e mirë për këtë. Do të ishte një bazë e mirë që të diskutohet edhe me opozitën. Duhet të analizohet pse do të bëhet ky ndryshim.”

Ku mashtron Fatmir Xhafaj:

1- Kushtetuta në asnjë pikë nuk flet per opsione zgjatje të mandatit të KPK. Kushtetuta thote mandati i KPK perfundin ne 2022 dhe funksionet i kalojne KLGJ dhe KLP  PIKË. Zgjatja e mandatit NUK ËSHTË KUSHTETUESE. Ndryshe do ish po aq Kushtetues zgjatja me vendim Kuvendi i çdo afati kushtetues. Edhe i Kuvendit!!??? Një juristi si Xhafaj kjo nuk i falet.

2- Maxhoranca nuk ka fare hallin e gjetjes së nje mekanizmi më të pershtatshem. Ka një hall tjeter qe nuk e thotë por fuket të jetë aq i madh sa të detyroje Fatmirin të pështyje mbi reformën të cilen e njef si krijesen e vet. Një stature si Xhafaj nuk i shkon për shtat të spërdridhet kësisoj.

Ose reforma është shkruar dhe llogaritur mire ose qenka shkruar dhe llogaritur keq. Të dyja bashke nuk rrinë dot.

Ah Fatmir Fatmir!

Lajmet e fundit nga