LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Çfarë është filofobia dhe si ta kuptojmë nëse vuajmë prej saj?

22 Shtator 2021, 13:22, Lifestyle CNA
Çfarë është filofobia dhe si ta kuptojmë nëse

A e dini se çfarë është filofobia? Ju mund të mos e keni dëgjuar kurrë këtë term më parë, por me siguri e keni dëgjuar termin fobi të angazhimit më shumë se një herë ose madje njihni dikë me frikën e angazhimit.

Por çfarë mund të bëhet kur është vetë partneri që e përjeton këtë frikë? Po sikur pyetja është që ju vetë vuani nga filofobia?

Si fillim njihuni se çfarë kuptimi mbart termi “filofobi”.

Filfobia përcaktohet si një ndjenjë e intensitetit të lartë të frikës nga angazhimet. Zakonisht i referohet frika e kryerjes me një person tjetër në kushte romantike. Mundësia e thjeshtë e një zotimi gjeneron një gjendje të madhe stresi dhe shqetësimi për njerëzit filofobë, duke kushtëzuar shëndetin e tyre mendor dhe marrëdhëniet e tyre me personin tjetër.

Eshtë një frikë krejtësisht iracionale, duke mos qenë një zgjedhje ose pretendim nga ana e personit që e vuan atë. Për këtë arsye, duhet të shmangni fajësimin e dikujt që vuan nga filofobia, pasi është normale që ky person të kalojë një kohë të keqe për shkak të kësaj filofobie.

Simptomat e filofobisë

Si është një person me filofobi? Ka shume të dhëna ose shenja se një person është një filofob, disa prej tyre mund të identifikohen shumë lehtë, dhe përfshijnë:

Sjelljet shmangëse dhe ikja nga mundësia e fillimit të një marrëdhënieje, ose që lindin kur një marrëdhënie zyrtarizohet ose zgjidhet.

Një nivel i lartë stresi dhe ankthi të personit filofob, duke treguar shqetësim dhe acarim. Kjo ndodh veçanërisht në situata të ndërveprimit me njerëzit me të cilët ata po krijojnë lidhje ose ekziston mundësia e mundshme e krijimit të tyre.

Izolimi dhe vetmia “e vetë-imponuar”Aktualisht të nxitur nga frika dhe frika, këta njerëz priren të izolojnë veten e tyre, për shkak të shmangies së marrëdhënieve të përmendura në radhë të parë.

Ata krijojnë pengesa të forta emocionale, duke shmangur ndarjen e ndjenjave të tyre me të tjerët, duke përfshirë këtë si në formën e komunikimit verbal ashtu edhe jo verbal. Kjo do të thotë, ato mund të tregojnë mungesë gjestesh ose se këto janë “anormale”.

Shkaqet e filofobisë.

Shumë ekspertë tregojnë incidencën më të lartë të filofobisë në ato njerëzit që kanë pësuar trauma ose keni çrregullime ankthi ose çrregullime të personalitetit. Prandaj, është vërtetuar se dy shkaqe të qarta të filofobisë janë, nga njëra anë, përvoja aversive ndaj të cilave individi është ekspozuar, duke rezultuar në trauma në një masë më të madhe ose më të vogël, dhe çrregullime psikologjike të llojeve të ndryshme, nga ana tjetër./CNA.al

Lajmet e fundit nga