LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Komunitetet më të lumtura në botë janë të vogla, të largëta dhe të varfra

27 Shkurt 2024, 08:06, Trending CNA

Komunitetet më të lumtura në botë janë të vogla,

Një studim i fundit me 3000 njerëz doli në përfundimin se shoqëritë në shkallë të vogël me pak burime financiare përjetojnë kënaqësi më të madhe.

Melanezët, të cilët jetojnë në rajonet Roviana dhe Gizo të Ishujve Solomon, janë ndër më të varfrit në botë. Ata jetojnë në mënyrë jetese, duke plotësuar nevojat e tyre bazë përmes peshkimit dhe bujqësisë. Herë pas here, ata i shesin prodhimet e tyre në tregun vendas për të blerë ushqime të përpunuara ose për të paguar tarifat e shkollës së fëmijëve të tyre, ndërsa luksi i jetës moderne si telefonat inteligjentë, interneti, televizori është i vështirë për t'u gjetur. Megjithatë, përkundër këtij stili të thjeshtë jetese, melanezët shprehin kënaqësi më të madhe nga jeta sesa banorët e Finlandës dhe Danimarkës, të cilat rregullisht bëhen tituj si vendet më të lumtura në botë dhe banorët e tyre gëzojnë paga të larta.

Gjetja e mësipërme nuk na përket neve, por kërkimit të kryer nga shkencëtarët nga Università Autònoma de Barcelona në Spanjë dhe McGill në Kanada, të cilët udhëtuan nëpër botë për të anketuar rreth 3000 anëtarë të 19 shoqërive të varfra dhe të vogla të vendosura në 18 vende të ndryshme. Nga Kumbungu, Gana , në Laprak, Nepal, Vavatenina, Madagaskar, në Lonquimay, Kili , studiuesit vlerësuan se sa të kënaqur ndiheshin banorët me jetën e tyre, me rezultatet sigurisht të papritura për shumë njerëz.

Pasuria dhe kënaqësia nga jeta

Studimi duket se hedh poshtë një perceptim të zakonshëm në lidhje me rolin që luan pasuria në lumturinë tonë personale dhe më së shumti narrativën se "sa më shumë para të ketë dikush, aq më të kënaqur priren të jenë me jetën e tyre". Edhe pse hulumtimi filloi me një fokus në ndryshimin e klimës, shkencëtarët përfundimisht vunë re se njerëzit që jetojnë në komunitete të vogla dhe të izoluara priren të jenë po aq të kënaqur me jetën e tyre sa njerëzit që jetojnë në vendet më të pasura.

"Kënaqësia mesatare e raportuar nga jeta midis 19 shoqërive të shkallës së vogël që ne anketuam është 6.8 nga 10, edhe pse shumica e vendeve kanë një të ardhur monetare vjetore të vlerësuar prej më pak se 1000 dollarë amerikanë për person," thanë studiuesit. Vlerat e tilla të larta të kënaqësisë nga jeta zakonisht vërehen vetëm në vendet ku PBB për frymë tejkalon 40,000 dollarë në vit.

Pra, çfarë e shpjegon këtë fenomen? Për shumë prej këtyre shoqërive, lumturia duket se nuk matet me akumulimin e pasurisë. Në vend të kësaj, kënaqësia e tyre është e rrënjosur në thjeshtësinë e jetës , me kulturën e tyre që përqafon një mënyrë jetese që vlerëson komunitetet e lidhura ngushtë, jetesën e qëndrueshme dhe një marrëdhënie harmonike me natyrën.

Këto shoqëri gjejnë gëzim në gjërat thelbësore: familja, komuniteti dhe bota natyrore. Një shembull i dukshëm janë njerëzit e Butanit, të cilët dihet se i japin përparësi Lumturisë Kombëtare mbi Prodhimin e Brendshëm Bruto. Pavarësisht se është një vend i vogël, i izoluar me burime të kufizuara, Butani renditet vazhdimisht lart në indekset globale të lumturisë. Theksi i Butanit mbi mirëqenien shpirtërore, trashëgiminë e tyre kulturore dhe mbrojtjen e mjedisit ka krijuar një model social unik që sfidon pritshmëritë konvencionale.

Në mënyrë të ngjashme, ishujt e Fixhit , Vanuatu dhe Samoa, të cilët pavarësisht sfidave ekonomike me të cilat përballen, renditen vazhdimisht lart në sondazhet e lumturisë. Mjedisi i tyre oqeanik, traditat dhe ritmi më i ngadaltë i jetës duket se kontribuojnë në lumturinë e banorëve të tyre, ndërsa izolimi i tyre nxit një ndjenjë të vetë-mjaftueshmërisë dhe ndërvarësisë, duke përforcuar idenë se lumturia mund të lulëzojë edhe në mungesë të bollëkut material.

Mendime për të ardhmen

Përfundimi qendror i hulumtimit nga Spanja dhe Kanadaja, sipas studiuesve, është se kënaqësia nga jeta nuk kërkon rritje të normave të konsumit të materialit të shoqëruar me të ardhura të larta monetare. Duket se pasi të plotësohen nevojat themelore njerëzore si strehimi, ushqimi dhe siguria, gëzimi mund të vijë nga njerëzit dhe vendet përreth nesh.

Pra, paraja nuk sjell vërtet lumturi për disa njerëz dhe komunitete, pa kjo do të thotë se legjitimon politikat e qeverisë që çojnë njerëzit e tyre në varfëri, nxisin papunësinë dhe "kultivojnë" kapitalizmin vendas. Në fund të fundit, ky hulumtim nuk është një falje për ata që privojnë njerëzit nga koncepti i një jete të denjë, por një kujtesë e asaj që mund të na bëjë vërtet të lumtur të jetojmë në shoqëritë perëndimore, pasi fillimisht të kemi siguruar nevojat tona themelore me besim dhe qetësi pa u shqetësuar në fund të muajit se si do të shlyejmë detyrimet tona./ CNA

Lajmet e fundit nga