LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Dhuna e asistuar, dhuna e jetuar

14 Prill 2024, 19:17, Sociale Lira Gjika

Dhuna e asistuar, dhuna e jetuar

Kur fëmija jeton në mjedis të dhunshëm, automatikisht, ai është i edukuar dhe i asistuar, për të mësuar e bërë të vetën këtë mënyrë të sjelluri.

Dhuna në familje quhet “dhunë e asistuar”, pasi ata që duhet ta mbrojnë e ta edukojnë fëmijën, janë të parët që nuk preokupohen për pasojat e sjelljes së tyre. Ata, nuk preokupohen se çfarë ndjen fëmija.

Ata, nëna dhe babai, e shohin fëmijën të trishtuar, të trembur dhe nuk u bën përshtypje, ata vazhdojnë “avazin” e tyre. Ata, “padashur”, e detyrojnë fëmijën të mësojë e zhvillojë, inatin, urrejtjen, nënvlehtësimin dhe dyshimin për tjetrin.

Ata i detyrojnë fëmijët të mos besojnë dot te e mira dhe respekti për veten dhe, se marrëdhëniet me tjetrin ndërtohen e bazohen në besimin reciprok. Këta fëmijë nuk e mësojnë dot të mirën, pasi në shtëpinë e tyre, në familjen e tyre, kjo gjë nuk ndodh dhe nuk praktikohet.

Prindër, mësues, qytetarë që punoni në institucione publike, që e kanë për detyrë mbrojtjen e fëmijës, e keni për detyrë ta shmangni këtë mënyrë, “dhunën e asistuar” edhe pse vetë jeni rritur në këto kushte dhe ju duket normale. I shkruaj këto rrjeshta pasi shprehja “kush të rreh, të do” është prezente në marrëdhëniet tona me tjetrin.

Shumë gra, nëna fëmijësh, durojnë dhunën e burrit dhe më e keqja, e justifikojnë atë, burrin. Shumë vajza durojnë dhunën e babait dhe të nënës dhe i justifikojnë ata.

Shumë motra durojnë dhunën e vëllait dhe e justifikojnë atë. Të gjitha këto gra dhe burra, që ushtrojnë e durojnë dhunë, kanë arrdhur nga familje të tilla.

Dhuna është akt i dënuar me ligj dhe nuk duhet justifikuar në asnjë formë. Për të ndryshuar këtë situatë duhet të fillojmë të mësojmë të zbatojmë ligjin, që e ndalon dhunën, duke fillar nga familja.

Lajmet e fundit nga