LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Shkencëtarët zbulojnë një mënyrë të panjohur sesi qelizat shpërbëjnë proteinat

28 Gusht 2023, 18:35, Shëndeti CNA

Shkencëtarët zbulojnë një mënyrë të panjohur

Shkencëtarët kanë zbuluar një mekanizëm të panjohur më parë me anë të të cilit qelizat shpërbëjnë proteinat që nuk janë më të nevojshme.

Proteinat jetëshkurtër kontrollojnë shprehjen e gjeneve në qeliza për të kryer një sërë detyrash jetike, nga ndihma e trurit në formimin e lidhjeve deri tek ndihma e trupit për të ngritur një mbrojtje imune. Megjithatë, pasi të kenë kryer punën e tyre, ata shkatërrohen shpejt. Por, procesi me të cilin këto proteina shpërbëhen dhe hiqen nga qelizat u ka shpëtuar shkencëtarëve për dekada - deri më tani.

Studiuesit nga Shkolla Mjekësore e Harvardit kanë identifikuar një proteinë të quajtur midnolin që luan një rol kyç në degradimin e shumë proteinave bërthamore jetëshkurtër. Studimi tregon se midnolin e bën këtë duke rrëmbyer drejtpërdrejt proteinat dhe duke i tërhequr ato në sistemin qelizor të depozitimit të mbetjeve, i quajtur proteazomë, ku ato shkatërrohen.

Ekipi hulumtues ishte i befasuar dhe skeptik në lidhje me rezultatet e tyre, kështu që, për konfirmim, ata donin të kuptonin saktësisht se si midnolin synon dhe degradon kaq shumë proteina të ndryshme.

Në afat të shkurtër, studiuesit duan të thellohen në mekanizmin që zbuluan. Ata po planifikojnë studime strukturore për të kuptuar më mirë detajet në shkallë të imët se si midnolin kap dhe degradon proteinat. Ata po bëjnë gjithashtu minj të cilëve u mungon midnolina për të kuptuar rolin e proteinës në qeliza dhe faza të ndryshme të zhvillimit.

Ekipi thotë se gjetjet, të publikuara në Science , kanë potencial të madh përkthimi. Rezultatet mund të ofrojnë një rrugë që studiuesit mund ta shfrytëzojnë për të kontrolluar nivelet e faktorëve të transkriptimit, duke modifikuar kështu shprehjen e gjeneve dhe nga ana tjetër, proceset e lidhura në trup./ CNA

Lajmet e fundit nga