LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ky është i vetmi vend ku qiraja nuk është rritur në 500 vjet

3 Tetor 2022, 16:05, Kuriozitete CNA

Ky është i vetmi vend ku qiraja nuk është rritur në 500

Fi-ja ose qeraja e shumicës së njerëzve është shpenzimi më i madh me të cilin duhet të përballen çdo muaj dhe megjithëse çmimet luhaten, duket se ka një rritje të lehtë çdo vit që ndihet fort për ata me të ardhura më të ulëta. Rritja e tarifave të qirasë vjen për arsye të ndryshme si inflacioni ekonomik, rritja e tregut të banesave dhe sigurisht kërkesa.

Shumë njerëz në mbarë botën nuk kanë një shtëpi dhe kriteret për marrjen e një hipoteke po bëhen më kërkuese, prandaj në situatën e sotme ekonomike, më pak njerëz identifikohen si pronarë shtëpish. Bota jonë po përballet me një inflacion të madh kur bëhet fjalë për qiranë, një inflacion që nuk është parë prej shumë vitesh dhe ekspertët vetëm po vlerësojnë se çmimet do të vazhdojnë të rriten.

Ky është i vetmi vend ku qiraja nuk është rritur në 500

Pavarësisht gjithë kësaj, ka një vend në këtë tokë kapitaliste ku qiraja nuk është prekur nga asgjë për saktësisht 500 vjet. Inflacioni ka qenë shkaku kryesor i rritjes së të gjitha çmimeve dhe kjo pasi me kalimin e kohës gjithnjë e më shumë njerëz po forcojnë fuqinë blerëse.

1$ në vit në Fuggerei
Ky vend ndodhet në periferi të Augsburgut, i cili është qyteti më i vjetër në Gjermani. Në fshatin e vogël bavarez të quajtur Fuggerei, ekziston një kompleks banesash sociale që nuk e ka ndryshuar qiranë që kur është ndërtuar në vitin 1521. Ky kompleks i vogël banesash sociale konsiderohet gjithashtu si më i vjetri që ekziston .

Harta e Fuggerei nga shekulli i 17-të duke theksuar kompleksin e shtëpive sociale me mure 
Shtëpia është ndërtuar nga Jakob Fugger i Pasuri, siç njihej në komunitetin lokal në fillim të shekullit të 16-të. Është ndërtuar posaçërisht për qytetarët që ishin nën kufirin e varfërisë pa fajin e tyre. Kriteret për të aplikuar për strehim kanë mbetur gjithashtu të njëjta. Nëse dikush dëshiron të aplikojë, ai duhet të tregojë prova të gjendjes së tij financiare dhe nuk ka asnjë borxh.

Kompleksi përbëhet nga 67 shtëpi të cilat janë ndarë në 147 apartamente . Njëra prej shtëpive nuk është rinovuar pasi përdoret për të paraqitur se si dukeshin shtëpitë mesjetare bavareze në shekullin e 16-të. Shumica e njerëzve që jetojnë sot në kompleks janë të moshuar që kanë një pension të vogël. Është e mahnitshme të shohësh se si çmimi është mbajtur i njëjtë për kaq shumë kohë, pavarësisht se kompleksi ka vuajtur shumë dëme gjatë kësaj periudhe prej 500 vjetësh për shkak të luftërave të ndryshme që kishin ndodhur.

U shkatërrua dhe u rindërtua disa herë
Në fakt, kompleksi u shkatërrua më shumë se tre herë, ku ngjarja më e keqe ndodhi gjatë Luftës së Dytë Botërore ku 70% e kompleksit u bombardua. Megjithatë, sa herë që kompleksi do të prishej, ai ishte rindërtuar në përputhje me të njëjtin stil dhe arkitekturë tradicionale. Me kalimin e kohës apartamentet u rinovuan për të qëndruar në përputhje me kohën, por pjesa e jashtme është mbajtur e njëjtë.

Brenda shtëpisë që shërben si muze 
Nëse shikojmë çmimin e diçkaje shumë të zakonshme nga 500 vjet më parë si buka, një bukë do t'ju kushtonte rreth 2 cent . 500 vjet përpara dhe duke aplikuar inflacion çmimi mesatar i bukës është rreth 1$. Nëse dëshironi të vizitoni kompleksin duhet të paguani një tarifë hyrjeje që arrin deri në pesë vjet qira, pra rreth 5$.

Ky është i vetmi vend ku qiraja nuk është rritur në 500


Edhe pse shumë njerëz nuk kanë dëgjuar për këtë vend, ai ka qenë mjaft i njohur në epokën e tij bashkëkohore. Personi më i famshëm që qëndroi këtu ishte në fakt stërgjyshi i Mozartit, duke e bërë atë të veçantë. E veçanta është komuniteti brenda kompleksit që ndihmon njëri-tjetrin dhe është shumë mikpritës për turistët që duan të vizitojnë kompleksin për aq kohë sa respektojnë ligjet dhe rregullat./ CNA.al Burimi: History of Yesterday

Lajmet e fundit nga