LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe Shqipërisë

22 Prill 2024, 14:09, Kulturë CNA

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Veglat muzikore, të cilat janë thesari kombëtar i popullit tonë, janë të pasura dhe të larmishme. Shumica e tyre, të krijuara në kohët e lashta, pasi janë përmirësuar, kanë mbijetuar deri më sot. Prania e imazheve të instrumenteve të ndryshme muzikore në objekte të zbuluara gjatë gërmimeve arkeologjike në rajonin e banuar nga Azerbajxhani, sugjeron se këto instrumente kanë një histori të lashtë.

Rreth 90 instrumente muzikore u përdorën në Azerbajxhan. Sipas klasifikimit modern të tingullit, ato ndahen në katër grupe: tela, frymore, goditje dhe instrumente idiofonike.

Veglat muzikore popullore tradicionale të Azerbajxhanit janë shumë të ngjashme në pamje dhe kanë shumë të përbashkëta me instrumentet muzikore të ngjashme popullore të Shqipërisë, të cilat janë gjithashtu shumë të njohura në vend.

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Instrumentet muzikore me tela më të përhapura aktualisht janë:

Tar, të cilin Uzeir Gajibekov, një kompozitor i madh dhe themelues i artit të operës në Azerbajxhan, e konsideroi "të parën nga instrumentet për sa i përket shpeshtësisë së përdorimit dhe “më të vlefshmit dhe më të rëndësishmit nga instrumentet që mund të zgjerojnë edukimin muzikor oriental”, kamancha, e quajtur "më e bukura e instrumenteve melodike", saz - "bashkëbiseduesi" i poetëve, i Ashugëve dhe oud që konsiderohej "shah", d.m.th. "mbret" i të gjitha instrumenteve.

Tari, trupi i të cilit duket si numri tetë nga lart, është i ndarë në dy pjesë - të mëdha dhe të vogla. Instrumenti ka 11 tela metalike. Poeti i madh azerbajxhanas, Nizami Gianjavi, gjithashtu e përmend atë në një sërë veprash të tij.

Kamancha e lashtë, e cila mbushi zemrat me gëzim, zhyti një person në botën e ëndrrave me një tingull të trishtuar dhe të mrekullueshëm, ishte një instrument me një tel të vetëm dhe një qafë të gjatë. Tani ka katër tela. Tingulli i saj të kujton një violinë.

Evolucioni i sazit është i lidhur ngushtë me artin e ashugëve. Sazet e para kishin një qafë të shkurtër dhe dy ose tre tela. Aktualisht, trupi i saj i thellë është mbledhur nga nëntë shirita druri mani dhe qafa është prej arre. Sipas madhësisë, sazi ndahet në të mëdhenj (tavar), të mesëm dhe të vegjël. Ai është instrument orkestral dhe instrument bande.

Tingulli i hollë, i butë dhe i butë i canon, i vendosur në gjunjët e interpretuesit, riprodhohet me ndihmën e dorezave metalike të veshura në formën e një këllëfi në gishtat tregues. Ky instrument muzikor dikur ishte shumë i përhapur në Lindje, përfshirë Azerbajxhanin.

Oud (një version i shkurtuar i "al-ud", d.m.th. Oud), tingulli i thellë dhe i butë i të cilit prodhohet me ndihmën e krahut të shqiponjës, konsiderohet si një nga instrumentet muzikore më të vjetra. Deri në shekullin e 10-të, oud kishte katër tela, më vonë u shtua një varg i pestë dhe çdo varg u dyfishua për të përforcuar tingullin.

Oud në mesjetë u përhap gjerësisht në të gjithë Evropën dhe në shekujt XVII-XVIII arriti nivelin më të lartë të zhvillimit, por gradualisht filloi të humbasë epërsinë e tij, duke i lënë vendin violinës dhe kitarës. Vetëm në vendet e Lindjes e ruan epërsinë e saj. Zhurma e fijeve metalike (dikur ishin prej mëndafshi) arrihet nga lëvizjet e gishtërinjve. Oud, ashtu si tar, luajti një rol të madh në zhvillimin e muzikës mugham - një nga zhanret kryesore të muzikës tradicionale të Azerbajxhanit.

Zourna është një nga instrumentet frymore me kallam më të përhapur. Është një tub druri me një grykë dhe një gjuhë të dyfishtë. Tingulli i tij dëgjohet në festime, dasma, ndeshje sportive. Ky instrument muzikor ka të paktën tre mijë vjet histori.

Nagara është gjithashtu një nga instrumentet e lashta muzikore. Nagara e Azerbajxhanit nuk ndryshon nga një daulle e zakonshme, përveç se kur i bie, në vend të shkopinjve prej druri, ata e godasin atë vetë me duar.

Në Nakhiçevan ka edhe “yan-tutek” dhe “tulum”. Tuteku i përket instrumenteve frymore të tipit flaut të Azerbajxhanit. Tuteku është instrumenti më i vjetër popullor, me një histori 10-12 mijë vjeçare.

Tulum përbëhet nga dy pjesë - një thes lëkure dhe një thes me kallam. Është një instrument frymor i tipit gajde. E luajnë duke i mbuluar vrimat me gishta. Ajri hyn në tulum nga një thes lëkure, të cilin përdoruesi e fryn përmes një tubi kockor të veçantë. Të luash tulum kërkon aftësi të veçanta.

Dumbek është një instrument me goditje, buza e sipërme e të cilit ngjan me një vazo lulesh.

Veglat muzikore tradicionale kombëtare të Azerbajxhanit janë të ngjashme dhe kanë elemente të përbashkëta me instrumentet e ngjashme muzikore tradicionale të Shqipërisë, të cilat luhen ende gjerësisht në këtë vend.

Si shembull, mund të përmendim instrumentet muzikore të mëposhtme:

Kamancha, një instrument muzikor i përdorur gjerësisht në Shqipërinë e mesme i quajtur qemane.    

 Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe                                                             

Oud, në shqip e njohur si mandolina është një instrument muzikor që gjendet në të gjithë territorin e Shqipërisë.

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Zourna, në shqip e njohur si Cyrle, është një instrument i  origjinës së flautit, e zakonshme në Lindjen e Afërt, Ballkan, Lindjen e Mesme, Kaukaz, Anadoll.

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Tulum, i njohur në shqip si gajde, diçka e ngjashme me gajden. Ai ka tre tuba: pipëzën, një vrimë ku shkojnë gishtat dhe basin, prej druri ose kocke dhe një thes, zakonisht prej lëkurës së dhisë ose deles.

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Nagara, daullja në shqip, me dy membrana të fiksuara në kornizën prej druri të instrumentit. Luhet me dy shkopinj.

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Qaval, defi në shqip, ka një membranë në njërën anë të kornizës. Shumë e zakonshme në dasmat shqiptare.

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Tubeleki (qypi) gjendet në instrumentet popullore shqiptare gjithashtu. Instrumenti ka një kornizë argjileje, të cilën shpesh e zbukurojnë me copa pasqyrash. Gjatë ekzekutimit, me pëllëmbën e duarve në qendër, në skajet e sipërfaqeve prej lëkure, individualisht ose të dyja në të njëjtën kohë, përgjatë trupit, ndërmjet tyre, arrin të lëshojë një tingull të ndryshëm instrumenti.

Ngjashmëria e instrumenteve muzikore popullore të Azerbajxhanit dhe

Kufijtë mes vendeve nuk janë pengesë për komunikimin muzikor të popujve. Muzika është e vetmja gjuhë universale që është e njohur për çdo qenie njerëzore. Muzika nuk mund të kapet, nuk preket, nuk mund të shihet, nuk matet si objekt... vetëm mund të ndihet. Nëse politika ndonjëherë i ndan kombet, muzika dhe në përgjithësi kultura, i bashkon gjithmonë njerëzit./ CNA

Lajmet e fundit nga