LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

God and the saints are with us in the day of trouble

2023-02-17 09:25:00, Opinione Miron Çako

God and the saints are with us in the day of trouble

The incredible event of the rescue of a 6-year-old child, who had stayed 176 hours under the rubble of the earthquake in Turkey, is definitely a divine miracle.

Also the very enthusiastic testimony of the child himself without fear and psychic trauma that showed how from time to time an old man with a white beard and a white horse came, who with his big body held the house and fed the girl until she was saved , it should not surprise those who believe in the spiritual world and especially us orthodox Christians.

Duhet të mos harojmë se Zoti është dashuri dhe nuk do që njeriu të vuaj dhe të vdesë para kohe  (Ezekeli 11-13)  , aq më shumë kur bëhet fjalë për fëmijët që janë të pafajshëm dhe zakonisht vuajnë fajet e prindërve nëpër fatkeqësi natyrore si ky tërmet i katastrofik.

Zoti edhe pse lejon tërmetet dhe  fatkeqësitë natyrore si mjete petagogjike, për të ndaluar të keqen që të mos vazhdoj ndër breza (Eksodi  20:5-6), përsëri ndërhyn nga mëshira e tij e madhe si dhe nga ndërmjetimi dhe përgjëratat e engjëjve, shenjtorëve dhe  e lutjeve me pendim të njerëzve që zakonisht kujtohen në ditë fatkeqësia të kërkojnë me lot ndimën hyjnore.

Zoti me fuqinë e tij të kudondodhur  parandalon ose e minimizon të keqen, madje dërgon vetë engjëjtë dhe shenjtorët e tij për të shpëtuar jetët e njerëzve me anë të mrekullive si kjo që dëgjuam këto ditë të vështira në zonat e prekura nga tërmeti në Turqi dhe Siri.

Ka raste pa fund të ndihmës Hyjnore , nga Zoti apo engjëj dhe shenjtorët  për shpëtimin e njerëzve, kafshëve dhe vetë natyrës dhe mund t'i gjejmë në Sinaksarët e shenjtorëve apo edhe në gojdhënat popullore.

Le të përmendim disa nga sinaksarët e shenjtorëve:

"Shën Dhimitri  (shekulli 3-4) e ka dëshmuar veten si mbrojtës i qytetit të Selanikut, duke bërë mrekulli të panumërta dhe duke iu shfaqur shumë njerëzve që kishin nevojë për ndihmën e tij.

Në vitin 1978, gjatë tërmetit që shkaktoi shkatërrime të konsiderueshme, shumë Selanikas raportuan se kishin parë Shën Dhimitrin në qiell mbi një kalë të kuq.

Ndërsa tërmeti u qetësua, një grup kalimtarësh panë një të ri me një mantel të gjatë të bardhë që qëndronte në majë të kishës së Shën Dhimitrit.

Duke menduar se ishte një nga priftërinjtë ose një shërbëtor dhe me frikë se mos u shemb çatia, ata i thirrën të zbriste, por ai u zhduk nga sytë e tyre. Ata vrapuan brenda kishës dhe u ngjitën në çati për të hetuar, por asnjë nga klerikët apo punonjësit e kishës nuk kishte qenë atje lart. Një besim i përgjithshëm u përhap në të gjithë qytetin se ai kishte qenë Shën Dhimitri që ndaloj tërmetin."

Një tjetër shenjtor i dëgjuar mrekullibërës, si Shën Joan Rusi (shekulli 18), që e ka trupin  i tij të paprishur në Evia të Greqisë. Shenjti iu shfaqet shpesh njerëzve dhe këta të fundit arrijnë ta shohin me sy dhe të flasin me të. Shën Joan Rusi i ndihmon, i shëron të gjithë me hirin e Krishtit si nga sëmundje të ndryshme, po ashtu edhe nga fatkeqësitë siç përmendet në rastin e më poshtëm:

"Një të shtunë të vitit 1862 ndërsa ende po kryhej Liturgjia Hyjnore në kishën e Shën Prokopit të Azisë së Vogël një grua e devotshme tregonte se një natë më parë pa në ëndërr shën Joan Rusin i cili doli nga arka e tij e lipsaneve dhe vraponte duke mbajtur në duart e tij çatinë e shkollës e cila ishte duke u shembur.

Ndërsa ajo po i thoshte këto gjëra tek njerëzit papritur ndodhi një përplasje dhe një zhurmë e fuqishme dhe besimtarët dolën nga kisha dhe panë që me të vërtetë çatia e shkollës ishte shembur.

Menjëherë pra, vrapuan në atë vend me lot dhe vajtime dhe pasi ngritën çatinë e rënë, të rëndë, nxorrën prej andej të shpëtuar të gjithë nxënësit të cilët ishin mbi njëzet veta.

Kur prindërit i pyetën fëmijët se çfarë kishte ndodhur, fëmijët thanë këto: “Dëgjuam papritur një kërcitje të fortë të trarëve të çatisë dhe kuptuam se çfarë do të ndodhte dhe se rrezikonim. Në atë moment si të na jepte dikush një urdhër, një sinjal dhe në të njëjtën kohë të na drejtonte një dorë e padukshme u gjendëm në një moment të gjithë poshtë bankave të trembur dhe të tmerruar. Kur çatia ra me zhurmë të madhe, trarët e saj ranë mbi bankat tona dhe ne mbetëm poshtë pa pësuar asgjë”.

God and the saints are with us in the day of trouble

Kështu me hirin e Perëndisë dhe me përkujdesjen e padukshme të Shën Joanit shpëtuan kaq shumë krijesa të pafajshme".

Sa për shenjtorin  e shfaqur duke ndimuar vajzën e vogël nën rënoja  sipas përshkrimit të sinqert të vajzës 6 vjeçe shumë besojnë se mund ti jetë shfaqur martiri i madh i Krishtit, shën Minai (shekulli 3-4).

Shën Minaj ishjte një legjonar romak që popohoj besimin tek Krishti u arestua dhe  torturua  me shumë tortura në moshë 50 vjeçe dhe në11 Nëntor të vitit 304 dorrëzoi shpirtin e tij të shejntë në duart e Shpëtimtarit Jesu Krisht dhe që atëhere nderohet si martiri i madh i  Krishti në lindje edhe në perëndim.

Shën Minai  në ikonë e tij  është i pikturuar pikërisht ashtu siç rrëfehet nga vetë vajza e shpëtuar.

Në shfaqjet e tij  herë pas here tek njerëzit shenjtori paraqitet me një mënyrë karakteristike, si një kalorës i moshuar me  mjekër të bardhë dhe një kalë të bardhë.

Për shfaqen e shën Minait në këtë mënyrë na tregon edhe kjo ngjarje :

"Në vitin 1826 në kuadrin e revolucionit grek, kryengritja kishte shpërthyer edhe në ishullin e Kretës. Konkretisht në Iraklio turqit pasi kishin rrethuar disa kryengritës do t'i masakronin ata por falë ndërhyrjes së shën Minait, në formën e një kalorësi të moshuar me flokë të bardhë, ata arritën që të shpëtonin. Ngjarja ndodhi në qytetin e Iraklios katedralja e të cilit mban emrin e shën Minait."

(Sianaksari i shenjtorit)

Megjithatë edhe nëse në rastin e vajzës së shpëtuar nuk ka qënë shën Minai por një tjetër shenjtor i Zotit Jisu Krishtit, sepse engjëjt shfaqen në tjera forma ,ose si djem të rinjë dhe me krah, përsëri kjo nuk ka shumë rëndësi, por më e rëndësishmja  është mesazhi që duhet ta lexojnë të gjithë si  besimtar edhe ateistë ; "se Perëndia nuk na braktisë edhe pse ne e braktisim atë me pabesin dhe mëkatet tona që në këtë brez apostat ka kaluar çdo limit amoral deri në perversion."

Po ashtu Biri i Perëndisë edhe Biri njeriut, Zoti Jisu Krisht  që ka gjithë pushtetin në qiell edhe në tokë, (Mateu 28-18) Zoti qiellit dhe i dheut dhe Shpëtimtari i gjithë njerëzimit  i do të gjithë njerëzit e botës pa dallim, përfshirë edhe ata që nuk e pranojnë Atë madje fuejnë dhe e blasfemojnë, i cili me anë të mëshirës së Tij të madhe fal dhe dërgon engjëjt edhe shenjtorët e tij për të shpëtuar sa është e mundur njerëz që vuajnë nga fatkeqësitë natyrore pasojat e mëkateve të tyre, të prindërve të tyre dhe të këtij brezi "të pabesë edhe imoral" që kaq shumë fatkeqësi , si luftra, sëmundje , tërmete, uri, etj  po i sjell vetes, ashtu si janë paralajmërua nga vetë Krishti në Ungjill:

"In fact, nation will rise against nation and kingdom against kingdom; there will be earthquakes in various places, famines and turmoils. These things will be nothing but the beginning of birth pains." (Mark 13-8).

Praise God that it is good, hallelujah. Amen.

Lajmet e fundit nga