LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Tunnels of the Open Balkans

2023-01-19 09:58:00, Opinione Artan Fuga

Tunnels of the Open Balkans

The concept of open Balkans means, in my opinion, two main horizons.

First, the opening of the Balkan countries to each other for trade, circulation of people, cultures, etc.

He did not invent these, but they came in the framework of processes with European inspiration after the overthrow of the communist regimes of the East!

In this sense, it is a great deception to call the Open Balkans an invention. The invention lies only in terminology. That's it.

Po aq mashtrim do të ishte të thoje se Ballkani i Hapur është vazhdim i konceptit "Minishengen". Sepse ky i fundit, po të mos ishte kundërshtuar rreptë donte të thoshte që Kosova, Serbia, Shqipëria, etj., të krijonin parlament të përbashkët, Bankë të përbashkët, polici të përbashkët, politikë të jashtme të përbashkët, etj.

Kjo nuk do të kishte qenë më shumë sesa rikapje nga ana e Serbisë jo vetëm e Kosovës, por edhe e Maqedonisë, malit të Zi, edhe të Shqipërisë.

Se koncepti "Shengen" atë nënkupton! Do të ishim futur në qorrsokak të rëndë për një shekull të tjetër!

Horizonti i dytë, është që koncepti Ballkan i Hapur nënkupton hapje ndaj fuqive dhe vendeve jashtëballkanike.

Mirë ne hapemi ndaj aleatëve perëndimorë, por a nuk do të thotë kjo pastaj që Serbët të hapen ndaj aleatëve të tyre rusë? Ballkan i Hapur për ne, Ballkan i hapur për ata!!!

Nuk mund të jetë i hapur ku duhet të hapemi ne, dhe i mbyllur sikurse do të donim ne për Serbët!!!

Se do të kishte qenë një paradoks logjik!

Atëhere ne çfarë kemi që edhe gudulisemi pas Ballkanit të hapur edhe hiqemi se jemi kundër influencave ruse në rajon?

Politika e Ballkanit të hapur e nënkupton këtë! Pra, mirëkuptim që Serbia të hapet sa të dojë ndaj influencave ideologjike, gjeopolitike, ekonomike, ushtarake ruse!

Pra, ose nuk dime se çfarë bëjmë dhe themi, ose jemi hipokritë, ose nuk di se çfarë të them sepse konceptualisht ke pranuar hapje pa kushte!

The Open Balkans as a concept puts our area in a state of hysteria, because on the one hand it accepts the Western orientation of the Open Balkans and on the other hand it means increased Russian influences in the Balkans, a kind of political epilepsy!

Before the war in Ukraine, this thing was not clearly distinguished, but today it is clear, the concept enters a logical paradox!

20:41 Opinione Lutfi Dervishi

Presidenti takon shefin

Mirë se erdhe shef! Faleminderit që e nise ditën me mu...

Lajmet e fundit nga