LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

By Sali Berisha/ The Brussels meeting ended with/without success?!

2023-03-01 10:24:00, Opinione CNA
By Sali Berisha/ The Brussels meeting ended with/without success?!
The head of the DP, Sali Berisha

Friends, the much-awaited meeting of February 27, 2023 in Brussels for the signing of the Franco-German Agreement, the basic agreement of the EU for the relations between Kosovo and Serbia ended with/without success or glasses half empty/full. In fact, the agreement for which both parties have declared that they accept it was not signed.

But unlike other meetings at the end of this last one, there were only soft accusations between the parties. So after the meeting, our tone was calm and restrained, and that was positive.

Kryeministri Kurti pas takimit deklaroi se të dy palët u pajtuan me përmbajtjen e dokumentit të marrëveshjes dhe se ai ishte gati të firmoste marrëveshjen apo planin franko-gjerman por presidenti Vuçiç nuk pranoi të firmosë.

Kurse presidenti Vuçiç deklaroi se Kryeministri Kurti nuk pranoi të flitet për Asosacionin e Komunave me shumicë serbe në Kosovë.

U njoftua gjithashtu se takimi tjetër do mbahet në Bruksel gjysmën e dytë të marsit.

Marrveshja Kosovë- Serbi është shumë e rëndësishme për marrëdhëniet midis dy vendeve, por edhe për të gjithë rajonin tonë. Kjo marrëveshje nuk jep zgjidhje përfundimtare të problemeve midis dy vendeve të pavarura fqinje, por zbatimi i saj e bënë atë marrëveshje ëin-ëin per palët domethënë vërtet të dobishme për Kosovën, Serbinë por dhe rajonin.

Për këtë arsye me qëllim që takimi tjetër të mos ketë të njëjtin rezultat si ky i datës 27 shkurt, mendoj se do të duhet të punohet për zhdukjen e pengesave ekzistuese për firmosjen e kësaj marrëveshje dhe aneksit të saj.

Nga qëndrimi dhe deklaratat e palës serbe del se mospranimi i kryeministrit Kurti të diskutojë për Asosacionin ishte pengesë për të firmosur marrëveshjen nga ana e tyre. Dhe kjo në pamje të parë kalon përgjegjësinë të autoritetet e Kosovës.

Në bindjen time asnjë vend i lirë nuk mund të ndalojë krijimin e asosacioneve të qytetarëve pavarësisht nga bindjet politike, besimet fetare, përkatësia rracore dhe ajo etnike e tyre me kushtin e vetëm që ato të ngrihen në përputhje me kushtetutën e vendit. Në një vend të lirë kjo e drejtë është e pamohueshme.

SHBA në menyrë të përsëritur janë shprehur për Asosacion në përputhje me Kushtetutën e Kosovës. Mendoj se Prishtina zyrtare duhet të angazhohet për një detyrim të tillë.

Por e vërteta është se Beogradi nuk pretendon dhe nuk do pranonte nje asosacion brenda kornizës kushtetuese të Kosovës. Nuk duhet të kemi iluzione, presidenti serbomadh Aleksander Vuçiç kërkon një asosacion etnonacionalist suprakushtetues që de facto dhe de jure garanton shtrirjen e shtetit serb në Kosovë, shtrirjen e serbomadhisë në rajon. Një asosacion i tillë që do të mishëronte frymen e preambules aneksioniste të kushtetutës serbe, preabmule që qëndron si shpata e Demokleut edhe mbi këtë marrëveshje është i papranueshëm dhe i rrezikshem jo vetëm për Kosovën, por për mbarë rajonin. CiIido që mund të mbrojë apo mbështes një asosacion të tillë nuk duhet të harrojë se baruti i fuçisë në rajon është ultranacionalizmi serb dhe se minoriteti serb në Kosovë gëzon të drejta politike më të mëdha se sa çdo minoritet tjetër në Europë. Aq më tepër duhet mbajtur parasysh se në çdo vend të rajonit tonë gjenden komuna me shumicë të etnive që janë pakicë në këto vende dhe kjo ide shërrmbjellëse hap kështu kutinë e pandorës, domethënë një proces të pandalshëm me pasoja të paparashikueshme.

Si perfundim marrëveshja midis Kosovës dhe Serbisë nuk mbahet dhe nuk mund të mbahet peng nga autoritet e Kosovës të cilat duhet të pranojnë asosacione që respektojnë plotësisht normat e kushtetutës vërtet të mirë të Kosovës të hartuar nga komuniteti ndërkombëtar që garanton plotësisht liritë dhe të drejtat e qytetarëve të Kosovës dhe pakicave në këtë vend. Por firmosja e marrëveshjes nuk mund të arrihet duke aplikuar presione bazuar në parimin e locus minoris resistentiae ndaj Kosovës që kjo e fundit të shkelmojë Kushtetutën dhe vendimin e Gjykatës Kushtetuese te saj. 

The Franco-German agreement is actually being held and I am very afraid that it will be held hostage by Serbia, which not only did not accept the recognition of Kosovo in the agreement, nor the removal of the annexationist preamble from its constitution, but seeks to impose an association on Kosovo supranational ethno-constitution of municipalities with a Serbian majority in this country which would be a serious threat to the stability of Kosovo, the region and a dangerous reward for Serbian ultra-nationalism. Therefore, Belgrade's renunciation of the demand for a supra-constitutional association in Kosovo is the only way to achieve the signing and implementation of the Franco-German plan, which seems to enjoy full support from both countries as a win-win agreement and which is supported by from the EU, the US and the region.

13:22 Opinione Artan Fuga

Cross traffic

I will continue to present the 12 parameters I have to vote ...

20:22 Opinione Lutfi Dervishi

Swan in Propagandistan

Few people know that on the big map of the world, a co...

Lajmet e fundit nga