LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

In the bed of Procrustus: "Being yourself...", but I let you be alone as I want!

2023-04-30 10:29:00, Opinione Ardi Stefa
In the bed of Procrustus: "Being yourself...", but I let you be alone
Illustrative photo

2023. April, on the eve of local elections.

He plays a lot with the motto "Be yourself and not what others want you to be, you don't have to conform to their standards".

I'm not talking about the epic expression: "Do what you want!" (this is another motto, which in my opinion, humanity seems to be paying).

Usually all votes are equal and have the same weight.

Usually all votes are counted equally.

This is Democracy, they say...

It doesn't matter whether you are young or old, male or female, poor or rich, educated or uneducated, corrupt or honest, pragmatist or idealist.

It doesn't matter if the vote is bought with a sack yesterday, or half a sack of flour today.

One vote is all you have in an election, nothing more.

With one vote you elect new politicians, or keep old politicians in power forever and maintain the status quo they want.

With one vote, with one vote, which unfortunately has the same weight.

But, things are not that simple.

Because, if we go beyond the level of individual voting, we see that elections are not always an equal process.

An additional convenient, simple and timeless reference to what I will say below can be found in Mythology.

Theseus was the son of King Aegeus of Athens and the goddess Etra. Theseus meets Procrustes outside Athens, in present-day Daphne. Procrustus lived in a house with two beds, one short and one long. He used to force small bystanders to lie down on his bed. He pulled the legs of the short ones by force, so that they were equal to the length of the bed. He cut off the legs of the tall ones that came out to make them equal to his bed.

The Procrustean bed of mythology has symbolized over time the violent adaptation of an individual, a group of individuals or a people to predetermined frameworks.

Njeriu modern e gjen përditë veten në shtratin prokrustian të marrëdhënieve njerëzore me të njohurit dhe miqtë e tij duke kërkuar prej tij diçka që ai mund të mos jetë në gjendje të jetë kur të duan, dhe përkundrazi, duke dashur që të tjerët të sillen dhe të veprojnë vazhdimisht si ai. Por kjo të kujton një njeri që nuk është njeri i ndërgjegjshëm, që mendon e me vullnet të lirë.

Duke iu rikthyer përsëri çështjes së zgjedhjeve dhe atyre që votojnë do të përqëndrohesha në atë që, nëse grupmosha të caktuara shkojnë për të votuar apo jo.

Sepse sa më e madhe pjesëmarrja e një grupmoshe, aq më shumë ndikon në mënyrën se si do të ecin gjërat.

Kjo është e vërtetë veçanërisht për të rinjtë.

Sepse e ardhmja e tyre vendoset në zgjedhje.

Kështu që ata vetë duhet të vendosin për këtë.

Dhe për të vendosur ata do të duhet të votojnë.

Përndryshe, të tjerët do të vendosin për ta.

Dhe me shumë mundësi këto vendime nuk janë për të mirën e tyre, sepse nuk kanë qenë asnjëherë në të mirë të elektoratit, popullit, por në të mirën vetëm të “politikanëve” e atyre përllogaritësve të ftohtë, pa parime, ideale e miq.

Dhe me të tillë jemi mbushur tashmë. Me të rinjtë e vjetër të politikës sonë, që i thurrin elozhe rinisë dhe punojnë kundër saj, me të rinjtë me mentalitet të kalbur të politikës sonë, që punojnë kundër rinisë.

Nuk dua të them se ka ndonjë “luftë brezash” brenda elektoratit.

Por, sido që ta shikosh, ata votojnë për moshat që nuk merren me problemet e të rinjve, dhe ndryshe janë vetë të rinjtë që jetojnë pasigurinë, ankthin për të ardhmen, shembjen e sistemit arsimor dhe mendojnë se e ardhmja e tyre po u vidhet.

Të kesh vetëm të moshuarit që shkojnë me vetmohim në votime e votojnë në zgjedhje, ata që preferojnë t'i mbajnë gjërat ashtu siç janë, dhe jo më të rinjtë ku nevoja për ndryshim është shumë më e madhe, është vetëm një garanci se gjërat do të ngecin ose thjesht do të përkeqësohen.

Përkundrazi, sa më shumë të rinj të votojnë dhe sa më shumë të votojnë duke u përpjekur të ndikojnë në gjërat, aq më shumë ka të ngjarë që kutia e votimit të pasqyrojë ankthin dhe nevojën e shoqërisë për një të nesërme më të mirë.

Pra, nëse jeni i ri, votoni.

Mos i përbuzni zgjedhjet.

Dhe votoni me mendjen dhe mendimin tuaj, pra votoni atë që ju ka bindur se ka diçka për të thënë për të ardhmen tuaj.

Mos thuaj “nuk ka kuptim”, sepse edhe ju do të keni humbur rastin të krijoni e të ndikoni në diçka të re.

Mos votoni “për qejf”, sepse në zgjedhje ka kuptim të votoni për të bërë diçka, jo për gallatë, apo se kështu kërkojnë disa më “të pjekur”.

Mos zgjidhni një parti apo kandidat në bazë të “estetikës” së tyre, apo edhe pamjes, por nëse kanë diçka për të thënë.

Shikoni programet e partive, jo batutat e liderëve të tyre.

Por të rinjtë...

Të rinjtë e sotëm shqiptarë, që ftohen të votojnë, janë brez i krizave të njëpasnjëshme sociale, politike, ekonomike e morale. Janë fëmijë të atyre prindërve që panë familjet e tyre në këta 10 vitet e fundit të shtrëngojnë fort rripin.

Janë të rinjtë, që panë të ardhmen e tyre të zymtësohet nga dita në ditë. Panë arsimin të shkatërrohet; perspektivën të errësohet. Janë të rinjtë të cilët nuk gjejnë punë, vështirësohen të krijojnë familje me rrogat e ulëta e çmimet në stratosferë.

Janë të rinjtë, që, (disa prej tyre) dolën nëpër rrugë të revoltuar për të kërkuar e fituar një të ardhme më të mirë dhe u tradhtuan nga ata që u premtuan gjithçka. Janë fëmijët e atyre që mbushën në Dhjetor ’90 Qytetin Studenti në një “festë të demokracisë” dhe u zhgënjyen më pas.

Janë të rinjtë që studiojnë në universitete, ku provimet i blejnë dhe diploma nuk u ka më asnjë vlerë. Janë të rinjtë që kanë njohuri të shkëlqyera, që kërkojnë të gjejnë punë e ose ngelen pa punë, ose kur gjejnë duhet të paguajnë, të lëpijnë të ndenjurat e “pleqve të rinj”, ose të paguhen në mënyrë mjerane.

They are young, who saw how through crime you get rich quickly. Young people, who saw that moral values ??no longer have value; that their role models should not be the honest, working people, but the role models of Big Brother, Conform, etc., etc. It is the young people who saw how quickly you make money when you are close to the strong, in crime, on the streets and in politics. It is the young people who saw that the passport to move forward is the souffle of the parties. It is the young people without company, closed, without social relations, who are invited to vote...

What? Which?

But vote!

And remember: you have more power than you are told. (Always, if your vote counts, it is counted and read properly!)

But is your vote worth it?/ CNA.al

10:45 Opinione Mitro Çela

Two-legged wolf?!

Being in a hurry, I started to "graze" on the Internet...

Lajmet e fundit nga