LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

How to spot artificial intelligence manipulations?

2023-04-09 11:01:00, Kuriozitete CNA
How to spot artificial intelligence manipulations?
Illustrative photo

Midjourney, DALL-E, DeepAI - are programs that create very realistic photos with the help of artificial intelligence. Images that have flooded social media. How can real images be distinguished from hoaxes?

Asnjëherë nuk ka qenë kaq e thjeshtë të krijosh pamje gati, gati realiste. Një lidhje interneti mjafton dhe një program që punon me inteligjencën artificiale, e brenda sekondash krijohen pamje aq realiste, sa shumë prej nesh mund të gënjeheshin. Foto të tilla po përhapen shpejt në mediat sociale dhe shpesh përdoren me qëllim për disinformim. Disa pamje të fundit virale: Putini që gjoja po e arrestojnë. Donald Trump që po ashtu sikur është në arrestim e sipër. Elon Musk duke mbajtur duart me Mary Baran, CEO të General Motors. Pamje tregojnë ngjarje që nuk kanë ndodhur kurrë.

Tërmete që nuk kanë ndodhur

Nëse gjoja ndjekja spektakolare apo arrestimi i Putinit e Trumpit mund të verifikohen shpejt, duke parë edhe mediat serioze, ka pamje të tjera problematike, ku njerëzit nuk janë persona të njohur, thotë eksperti i inteligjencës artificiale, Henry Ajder për DË. "Dhe jo vetëm fotot e krijuara me pamje njerëzisht mund të shpërndajnë keqinformimin." Kemi parë trillime ngjarjesh që nuk kanë ndodhur kurrë, si për shembull tërmete", thotë Ajder, "si p.sh. rasti i një tërmeti të rëndë që paska tronditur Paqësorin në vitin 2022. Por ky tërmet nuk ka ndodhur kurrë, pamjet për këtë janë krijuar artificialisht dhe janë shpërndarë në Reddit."

In front of these photos it is very difficult to distinguish the truth from the fictional appearance. But just as error is human, artificial intelligence also makes mistakes. Still. Because artificial intelligence programs are developing rapidly. Until April 2023, programs like Midjourney, Dall-E und DeepAI have mainly human scenes, which have their own problems in presenting AI. Here are some ways to spot manipulations./ DW

Lajmet e fundit nga