LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Sooner than you think/ When men first started growing beards

2023-03-19 15:43:00, Kuriozitete CNA

Sooner than you think/ When men first started growing beards

The beard has always been a symbol of power and authority. But they have always been in and out of fashion, depending on the needs of each era.

In the 17th century the beard was associated with good physical condition and physical well-being. Beard signifies health and sexual ability.

As strange as it sounds through the history of the beard, we can learn about important social biases and historical paradoxes. During the Middle Ages, bearded men held an important position in the social pyramid, and the grooming of facial hair was associated with religion, health, and politics.

Ndoshta lidhja kryesore e mjekrës konsiderohet të jetë lidhja e saj e drejtpërdrejtë me fenë. Në të gjitha fetë mjekra është një stereotip kulturor i njohur. Shenjtorët e krishterë dhe si rrjedhojë edhe priftërinjtë janë identifikuar me mjekrën e gjatë. Meshkujt hebrenj nuk e heqin mjekrën, ndërsa për hindusët mjekra është dhuratë nga vetë Zoti dhe duhet adhuruar. Ajo gjithashtu luan një rol qendror në mesin e muslimanëve.
Gjatë shekullit të 17-të, mjekra ishte një simbol i fuqisë dhe burrërisë. Sipas shkrimtarit John Baller në 1653, ushtrimi i pushtetit i përkiste ekskluzivisht njeriut dhe se të rruash mjekrën ishte “një blasfemi, një veprim i papenduar kundër Natyrës dhe Zotit, mjekra e të cilit ishte vepër e Tij”.

Një nga zakonet më të nevojshme, por në të njëjtën kohë më të mërzitshme të kujdesit të meshkujve ka qenë rruajtja. Kjo është e sigurt.

Historia tregoi se si mjekra hiqej apo qëndronte në fytyrën e burrit në varësi të kushteve, fesë, luftërave dhe sigurisht klasës ekonomike të secilit. Për fat të mirë për ne, njerëzimi ka bërë përparime të mëdha gjatë historisë dhe nuk ka dyshim se teknologjia e ka bërë jetën tonë më të lehtë (se sa natyra).

Është e pamundur të dihet se cilët ishin burrat e parë që rruanin mjekrën. Për njeriun parahistorik, rritja e rëndë e flokëve ishte një barrë e madhe, veçanërisht pas përfundimit të epokës së akullit.

Historia nga qytetërimi i egjiptianëve deri te manastiret franceze të mesjetës na tregon se mjekra ka qenë gjithmonë diçka që ka sjellë polemika.

At first there were no razors, so the men had to remove their hair one by one until it was all removed.

From 30,000 BC shaving tools such as shells and stones can be found./CNA

Lajmet e fundit nga