LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Hubble telescope captures images of Jupiter and Uranus that look different

2023-03-29 08:04:00, Kuriozitete CNA

The weather is slowly changing on Jupiter and Uranus, according to our galaxy's own interplanetary meteorologist.

NASA's Hubble Space Telescope captured images of the planets from 2014 to 2022, documenting changes in the planets' weather and seasons over time.

With Jupiter about 484 million miles (779 million kilometers) from our sun and Uranus about 1.8 billion miles (3 billion kilometers) away, each takes longer to orbit the sun, meaning a slower rate of the seasons. But they still experience extreme weather. This is especially true of Uranus, with its peculiar, tilted axis that causes one hemisphere to be completely without sunlight for about 42 years at a time.

In the November 2022 Hubble image of Uranus, the planet's north pole has a large white circle, caused by a thick smog-like photochemical haze produced over cities, along with several storms near the edge of the circle, according to NASA.

Hubble telescope captures images of Jupiter and Uranus that look different

Në një nga imazhet e para të Trashëgimisë së Atmosferave të Planetit të Jashtëm të Teleskopit Hubble, ose OPAL, programi, kapaku polar verior i Uranit duket të jetë më i shndritshëm në krahasim me pamjen e tij në një imazh të nëntorit 2014. Një ekip kërkimor i NASA-s po gjurmon madhësinë dhe shkëlqimin e kapakut polar të veriut dhe raporton se mjegulla duket se bëhet më e ndritshme çdo vit.

Monitorimi i ndryshimeve atmosferike

Qëllimi i projektit OPAL është të marrë vëzhgime të planetëve të jashtëm për të ndihmuar shkencëtarët të kuptojnë më mirë dinamikën dhe evolucionin e tyre atmosferik . Që nga ndjekja e kapelës polare të Uranit dhe se si ai ndryshon me stinët, shkencëtarët kishin zbuluar se asnjë pol nuk ishte i ndritshëm gjatë ekuinoksit të planetit në 2007, kur u ndriçua plotësisht nga dielli.

Në vitin 2028, kur afrohet solstici verior i verës, shkencëtarët e NASA-s parashikojnë se kapaku do të shkëlqejë edhe më shumë dhe do t'i japë Hubble një pamje të qartë pasi poli verior i Uranit do të drejtohet drejtpërdrejt drejt Tokës.

Hubble telescope captures images of Jupiter and Uranus that look different

Sistemi i stuhisë së pikave të kuqe të mëdha

Në një imazh të janarit të Jupiterit, njolla e kuqe e madhe e planetit është në qendër të vëmendjes. Pika, e cila në fakt është një stuhi gjigante shekullore, e cila qëndron pranë njërës prej hënave të Jupiterit, të quajtur Ganymede. Është hëna më e madhe e sistemit diellor dhe pak më e madhe se planeti Mërkuri.

Ky imazh i Hubble tregon se Njolla e Madhe e Kuqe është mjaft e madhe sa për të gëlltitur Tokën, sipas NASA-s.

Scientists have watched the spot shrink over the years and report that it is the smallest it has ever been, according to data that includes data dating back 150 years.

Jupiter's increasing storm activity

In the 1990 Hubble launch, no cyclones or storms were detected on Jupiter. But in the last decade, storms have increased, with a string of storms visible in both images during November 2022 and January 2023. If the storms get close enough together, they can merge to potentially form a massive storm that is also larger than the size of the Great Red Spot, according to NASA./ CNA.al

Lajmet e fundit nga