LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

"100th anniversary of the Foundation of the National Museum 1922-2022" at the Book Fair/ Saka: strong moments of pride

2022-11-18 22:14:00, Kulturë CNA
"100th anniversary of the Foundation of the National Museum 1922-2022"
Director of Public Relations and Promotion at the Central Archive, Elsa Saka

The Director of Public Relations and Promotion at the Central Archive, Elsa Saka, has published the book entitled "100 years of the Foundation of the National Museum 1922-2022", co-authored with Dorian Koçin.

The book was presented at the Book Fair, and Saka calls this publication one of her proudest moments.

“Ky botim nuk i dedikohet thjesht përkujtimit të 100 vjetorit të Muzeut Kombëtar por vjen dhe si një moment i vlerësimit dhe nderimit ndaj një pune kolosale dhe sakrifice shekullore të elitave të kombit për dokumentimin dhe ekspozimin e identitetit tonë kombëtar me rrënjë të thella europiane”, ka shkruar Saka.

Botimi dëshmon një pjesë të rëndësishme të korpusit të dokumenteve dhe fakteve të zbuluara nga fondet e Arkivit Qendror Shtetëror që janë hartuar dhe ruajtur me fanatizëm ndër breza, dhe frymëzuar nga pasioni i një elite patriotësh dhe intelektualë të mëdhenj.

Postimi i plotë i Elsa Sakës.

Sot është një ditë e rëndësishme, sepse ky botim për mua është një nga momentet më të forta të krenarisë që ndiej pas një pune të gjatë dhe me shumë pasion.

Disa rreshta mbi këtë botim me bashkëautorësi Dorian Koçi dhe redaktim të Teuta Toska i cili pasqyron historinë e Muzeut Kombëtar në pikat më kulminante të tij!

Ky botim nuk i dedikohet thjesht përkujtimit të 100 vjetorit të Muzeut Kombëtar por vjen dhe si një moment i vlerësimit dhe nderimit ndaj një pune kolosale dhe sakrifice shekullore të elitave të kombit për dokumentimin dhe ekspozimin e identitetit tonë kombëtar me rrënjë të thella europiane.

Bibliotekat dhe muzeumet cilësohen si ADN e kulturës së një kombi sepse kromozomet e këtij zinxhiri janë të krijuara nga betejat e ashpra të ekzistencës dhe mbijetesës ndër shekuj.

Sot përmes këtij botimi simbolik , të gjithë ne reflektojmë mbi ngritjen e Muzeut Kombëtar, jo si një proces i ndërtimit fizik të një godine apo grumbullimit së dokumentacionit dhe provave materiale, por si projektim i një udhëtimi ndër shekuj, kompleks dhe të vështirë të ndërgjegjes dhe vetëdijes sonë kombëtare.

100 vite origjinë e një muzeu, nuk janë të konsiderueshme për historinë e një kombi, dhe aq më pak për Shqipërinë e cila gjendet mes fqinjëve që zotërojnë histori të pasur dhe që daton me shekuj në themelimin e muzeve dhe ngritjen e monumenteve. Por e veçanta në koloritin historik të Muzeut tonë Kombëtar, është pikërisht dokumentimi, memoristika, artifaktet dhe të shumë objekteve që shfaqen si tharm i fuqisë së jashtëzakonshme në përballjen e shqiptarëve me shumë sfida dhe beteja në shpalosjen e vlerave të identitetit tonë europian.

This publication proves an important part of this corpus of documents and facts discovered by the funds of the Central State Archive that have been drawn up and preserved with fanaticism for generations, and inspired by the passion of an elite of patriots and great intellectuals!

- You can find the book at the Book Fair at the stand of the Academy of Sciences./ CNA.al

 

"100th anniversary of the Foundation of the National Museum 1922-2022"

15:30 CULTURE

Ky është

Pavarësisht se ka një popullsi prej vetëm 2,400 banorësh, ...

Lajmet e fundit nga