LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fushë Arrëz/ Landslides, residents in the open sky, the municipality: Find the land, we will give them a building permit

2023-03-17 21:23:25, Denoncim CNA

Fushë Arrëz/ Landslides, residents in the open sky, the municipality:

For 7 years, the residents of Dardhë village in Fushë Arrëz have been wandering the streets and do not know how to act.

Their big dilemma is the paradox in which the state has put them. On March 10, 2018, cracks and landslides started in this village, which lasted for 3 days.

At that time, there was a lot of talk in the media about this phenomenon, but it remained only in this context, since 5 years ago, these residents are still the same as then. Concerned residents tell Fiksi that they have only been tricked by being told to copy the cards and then be rewarded, and when they did the cards, the next lie was that the cards were incorrect.

“E vetmja ndihmë është një 500 mijë lekësh të vjetër që nuk na ndihmoi fare”, shprehen banorët.

Shtatë  familjet që e vuajnë këtë thonë se vetëm çadra dhe ushqime u ka çuar shteti. Por pas një studimi që Shërbimi Gjeologjik ka bërë në terren ka dalë në konkluzionin që aty toka është e paqëndrueshme, pra nuk mund të ndërtohet. Por banorët vazhdojnë e rrinë aty pasi nuk kanë mundësi tjetër se ku të shkojnë.

Fushë Arrëz/ Landslides, residents in the open sky, the municipality:

Fiksi pyeti ne sektorin e Emergjencave Civile në Bashkinë Fushë Arrëz. Përgjegjësi Dodë Pepa tha se që me njoftimin në datë 7 mars të 2018 kanë ngritur një grup pune. Më pas kanë ndjekur të gjitha praktikat teknike dhe ligjore, në lidhje me kompensimin e dëmit të këtyre familjeve.

Është vlerësimi i preventivit të dëmeve, dhe për çdo familje  kanë bërë nga një dosje teknike më vete. Sipas ligjit të emergjencave Civile, sipas v.k.m 329, banorët përfitojnë kompensim dëmi fizik të banesave te tyre, kur studimi gjeologjik, e paraqet një tokë të rrëshqitshme dhe te pabanueshme, për ta përfituar kompensimin e dëmit duhet që banorët të pajisen me leje ndërtimi.

Por pyetjes së Fiksit se banorët nuk kanë tokë që ta paraqesin për leje ndërtimi z. Pepa shtoi se ky është detyrim ligjorë e më pas të vazhdojnë me plotësimin e dosjeve dhe dërgimin pranë instancave përkatëse për marrjen e këtij kompesimi.

Fushë Arrëz/ Landslides, residents in the open sky, the municipality:

Megjithatë duke qenë përpara këtyre kushteve që banorët nuk e kishin mundësinë për të paraqitur një leje ndërtimi për efektin mungesës së tokës, që do të ndërtonin, i jemi drejtuar për shprehje mendimi Ministrisë së Mbrojtjes, i jemi drejtuar Këshillit të Qarkut, i jemi drejtuar Prefekturës, kemi vënë në dijeni dhe Kryeministrin në lidhej me situatën, dhe përgjigja ishte se duhet të zbatohet ligji në fuqi. Pra duhet të pajisen me leje ndërtimi”, tha z. Pepa.

Gazetarët e Fiksit gjithashtu pyetën se përse këta banorë nuk përfituan dhe bonusin e qirasë. Përgjegjësi i Emergjencave Civile Fushë Arrëz pohoi se zona ku ka ndodhur rrëshqitja e tokës është larg zonave urbane, rreth 45 km larg Fushë Arrëzit.

Also, from the side of civil emergencies, the residents were offered accommodation in some facilities but they did not accept and this automatically makes them not beneficiaries of the rent bonus.

Fushë Arrëz/ Landslides, residents in the open sky, the municipality:

Mr. Pepa says that even though the residents have not accepted to stay in these facilities, they as a municipality have been able to accommodate two of the families in abandoned houses in the village.

Regarding the final solution to the problem of these residents Mr. Pepa claimed that they are waiting for a solution from the government, since the municipality does not have the capacity to compensate these 7 families.

And until this solution comes, residents will live again with the fear that March 2018 could be repeated from moment to moment./ tch

Lajmet e fundit nga