LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Fiks Fare/ Candidates over 30 years old are "excluded" from the Police School, excellent ones are disqualified

2023-03-22 21:34:16, Denoncim CNA

Fiks Fare/ Candidates over 30 years old are "excluded" from the Police

But one of the criteria was that these candidates should be up to 30 years old. This and several other criteria for health status, wearing glasses, tattoos or even "reliability" have disqualified hundreds of candidates, most of them qualified, who had graduated from a university or even excelled.

Në redaksinë e emisionit investigativ u ankuan dhjetëra persona, të cilët u ankuan për kriterin më përjashtues; mosha deri në 30 vjeç! Ky kriter është kundërshtuar edhe më parë nga një mori institucionesh, nga Komisioneri për Mbrojtjen nga Diskriminimi, Avokati i Popullit apo edhe nga vetë Sindikata e Policisë së Shtetit.

Fiks Fare/ Candidates over 30 years old are "excluded" from the Police

“Vendosja e moshës 30 vjeç është shkelje e hapur e ligjit dhe kushtetutës, i hiqet një e drejtë një qytetari që të konkurrojë edhe mbi moshën 30 vjeç” ka deklaruar më parë Satedin Fisha, kreu i Sindikatës së Policisë së Shtetit. Sipas tij, “janë kriteret e tjera, testimet fizike ato që bëjnë edhe përzgjedhjen e aftësive fizike që i ka çdo individ për të konkurruar, jo mosha”.

Megjithatë, sërish Policia e Shtetit në njoftimin e shkurtit shkruan së kriter është mosha deri në 30 vjeç!

Fiks Fare/ Candidates over 30 years old are "excluded" from the Police

Ndërkohë, edhe rekrutimet në Policinë e Burgjeve kishin kriter moshën deri në 35 vjeç. Por, në një dalje publike, ministri i Drejtësisë Ulsi Manja e hoqi këtë kriter, duke i hapur rrugë kujtdo për të kandiduar.

“Hoqën kriterin e moshës për pranime në Policinë e Burgjeve të kandidatëve deri në 35 vjeç. Ka vendime të Gjykatës Kushtetuese, asaj Europiane të Drejtave të Njeriut që përcaktojnë se kriteri i moshës është diskriminues. Kemi një numër shumë të madh vendesh të lira”, tha ministri Manja.

Fiks Fare/ Candidates over 30 years old are "excluded" from the Police

Fiks Fare u interesua në Policinë e Shtetit për këtë kriter, ku morëm përgjigje se vendimi është marrë nga Ministria e Brendshme. Vetë Ministria e Brendshme pohon se janë “detyruar” nga ligji për Policinë e Shtetit. Pra, ka një përplasje mes tyre por që në fakt po dëmton qindra kandidatë të mundshëm për punonjës policie, tepër të kualifikuar, për t’u bërë pjesë e saj.

Pas këtyre përgjigjeve, kandidatët dhe gazetarët e Fiksit u interesuan në Drejtorinë e Policisë së Tiranës për t’u regjistruar. Disa kandidatë që po plotësonin dokumentet pohojnë se mosha deri 30 vjeç është kriter thelbësor. Sipas tyre, nuk kandidojnë dot nëse janë mbi 30 vjeç. Nga ana tjetër, një punonjëse që pranon dokumentet, i thotë Fiksit se kriterin e moshës “e ka vendosur ministri i Brendshëm”.

Fiks Fare/ Candidates over 30 years old are "excluded" from the Police

Gazetarët e Fiks Fare bisedojnë me z. Robert Gajda, komisioner për Mbrojtjen nga Diskriminimi. Ai thotë se Komisioneri ka dalë me një vendim në vitin 2021 për kriterin e moshës, i cili është diskriminues.

Më tej shton se “s’mund t’ua mohosh të drejtën për punësim personave mbi 30 vjeç dhe justifikimet e policisë së duhen të rinj bien poshtë për shkak se kandidatët i nënshtrohen testimeve teorike dhe fizike”.

Komisioneri shton më tej se, megjithëse janë një seri vendimesh që janë lënë në fuqi edhe nga gjykata, sërish Ministria e Brendshme dhe Policia e Shtetit s’i kanë marrë parasysh, pasi edhe kriteret e pranimit në vitin 2023 janë të njëjta nga ato të mëparshmet, duke s’kualifikuar personat e kualifikuar edhe ekselentë.

Fiks Fare/ Candidates over 30 years old are "excluded" from the Police

Gajda pohon se janë edhe disa kritere të tjera të cilat janë diskriminuese, si kandidatët me syze.

"Even these candidates are discriminated against, since despite their qualifications they are not qualified", he says.

He also claims that the criterion of people who have Hepatitis B is discriminatory. The Law of the State Police categorically prohibits them, but an exchange letter between the Commissioner and the PIH stipulates that not every person who carries this virus can spread it. He says that you cannot write that these people are not qualified, at a time when schools and other public institutions do not have such measures.

Among the criteria discussed is reliability. The commissioner has made a decision for a candidate, who is not qualified because when he was 2 years old his father was escorted by the police. For the father, there was no arrest, no court decision of conviction. But the area inspector had written that he did not qualify as "unsuitable"./ tch

Lajmet e fundit nga