Turizmi mes kioskave dhe investitorëve strategjikë të dyshimë!

24 Maj 2022, 14:10, Opinione CNA
Turizmi mes kioskave dhe investitorëve strategjikë të

Nga Mentor Kikia

Këto foto janë të dy hoteleve, një në Antalia, dhe një në Rradhimë. Dy destinacione të rëndësishme turistike. I pari në rivierën turke dhe tjetri në rivierën shqiptare.

Ndryshin s?ka nevojë ta shkruaj.

Çfarë ka ndodhur? Turqia dhuroi truallin për investitorë të mëdhenj, për të ngritur komplekse që strehojnë mijëra turistë. Sot Turiqa është një magnet në nivel kontinenti për turizmin.

Të njëjtën gjë është duke bërë edhe Shqipëria. Qeveria miratoi një ligj për investimet strategjike, i cili me pak fjalë parashikon:

Kush investon mbi 50 milion Euro dhe punëson mbi 80 njerëz, qeveria i dhuron tokën, i ndërton rrugën, ujësjellësin, rrjetin elektrik?.

Unë personalisht deri këtu jam PRO kësaj strategjie. Ndryshe, me hotele me nga 10 dhoma, pa restorant, pa parking, pa pishinë, me një WC me dërrasa në një cep të oborrit, pa aksesore të tjerë që turistët të kënaqen e të shpenzojnë para, nuk do ta zhvillojmë dot turizmin.

PROBLEMI është tjetër kund, tek trasparenca:

Kush po shpallen investitorë strategjikë? Nuk ka pse të jetë patjetër i huaj. Por rreziku është se investitorë strategjikë mund të shpallen, siç disa raste janë denoncuar, pikërisht ata që kanë në dorë qeverinë dhe shtetin, apo që përmes parasë influencojnë qeverinë dhe shtetin.

Pra, duhet transparencë mbi origjinën e parave. A mos vallë ata që janë pasuruar me paratë e korrupsionit, tani duhet të legalizohen si investitorë strategjikë? A mos vallë bosët e krimit, legalizojnë paratë dhe marrin dhuratë bregdetin të ndërtojnë rezorte turistike?

Transparenca duhet të jetë kusht këtu. Turizëm me kioska dhe pa banjo nuk mund të ketë më. Por një ligj që shndërron në sipërmarrës turistikë zyrtarët që investojnë paratë e vjedhura, kjo është edhe me keq.

17:10 Opinione

Këpucari - pianist

Nga Artan FugaIshte një këpucari te rruga e Kavajës, disa kë...

Lajmet e fundit nga