LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Vettingu “preu” kokat e 117 gjyqtarëve dhe 70 prokurorëve/ Emrat e atyre që u dorëhoqën nga frika e shkarkimit

15 Prill 2022, 08:20, Vetingu CNA

513 vendime për  gjyqtarë dhe prokurorë janë dhënë nga Vettingu në harkun kohor prej katër vitesh.

Nga data 8 shkurt 2018 deri me 31 mars 2022, janë përballur me Vettingun 103 gjyqtarë dhe 84 prokurorë.

Ndërsa n nuk kanë kaluar ende në filtrat e Vettingut 117 gjyqtarëve dhe 70 prokurorë.

Komisioni i pavarur i Kuliafikimit përfsgin në vendimet e marrë edhe gjyqtarët e prokurorët që kanë dhënë dorëheqje apo e he inspektorët e KLD-së dhe ILD-së.

KPK ka publikuar statistikat në lidhje me vendimet e marrë  në procesin e Vettingut që nga data 8 shkurt 2018 deri në datën 31 mars 2022.

“Komisioni i Pavarur i Kualikimit nga data 8 shkurt 2018 deri në datën 31 mars 2022 ka dhënë 513 vendime.

199 vendime për konfirmimin në detyrë të 103 gjyqtarëve, 84 prokurorëve, 2 ishinspektori KLD/kandidat për gjykatë apeli, 1 inspektore e komanduar në ILD dhe 9 ndihmësve/këshiltarë ligjorë?, thuhet në raportin e KPK-së.

Sipas KPK-së, 191 vendime janë dhënë  për shkarkimin nga detyra të 117 gjyqtarëve, 70 prokurorëve, 1 inspektori në ILD dhe 2 ndihmësve ligjorë.

Ndërsa 78 vendime janë dhënë për ndërprerje të procesit për 48 gjyqtarë, 21 prokurorë, 2 ishinspektori në KLD dhe 7 ndihmësve ligjorë, sipas nenit G i Aneksit të Kushtetutës.

8 vendime janë dhënë për pushimin e procesit për 3 gjyqtarë, 1 prokuror dhe 4 ndihmës ligjorë në Gjykatën e Lartë, sipas nenit 56 të ligjit nr. 84/2016).

35 vendime janë dhënë për përfundimin e procesit për 22 gjyqtarë, 11 prokurorë dhe 1 ish-Kryeinspektori i KLD-së dhe 1 ish-Inspektori ILD, sipas nenit 95 të Kodit të Procedurave Administrative dhe neni 64 i ligjit nr. 96/2016) si dhe 2 vendime janë dhënë për pezullimin nga detyra të 2 prokurorëve.

Vettingu nisi me kupolën e drejetësi me Gjykatën e e Lartë dhe Gjykatën Kushtetuese, të cilat u zbrazën në kohë record dhe qidra dosje mbetën pezull të pashqyrtuara.

Kujtojmë se Komisioni i Pavarur i Kualifikimit, shkalla e parë i Vetingut, ka shkarkuar nga detyra me 22 mars 2018 gjyqtarin e Gjykatës Kushtetuese, Fatos Lulo, me arsyetimin se nuk justifikon pasurinë me burime të ligjshme të ardhurash.

Lulo është gjyqtari i parë në radhët e rreth 800 njerëzve të drejtësisë, i cili ra në rrjetën e Vetingut.

Më herët para nisjen së Vettingut, për t?i shpëtuar këtij procesi u larguan nga sistemi  17 gjyqtarë dhe prokurorë.

Më konkretisht, janë dorëhequr në muajt e parë të vitit 2017 emrat,  Sulejman Tola (Prokuror, Prokuroria e Rrethit Krujë, 26.01.2017), Ilir Çeliku (Gjyqtar, Gjykata e Apelit, Vlorë, 30.01.2017), Mirela Fana (Gjyqtar, Gjykata e Lartë, 31.01.2017), Ilir Pashaj (Gjyqtar, Gjykata e Shkallës së Parë, Elbasan 01.02.2017), Eritan Shehu (Këshilltar Ligjor, Gjykata e Lartë, 29.03.2017), Adnand Berdica (Këshilltar Ligjor, Gjykata e Lartë, 29.03.2017), Etleva Sherifi (Ndihmëse Ligjore, Gjykata e Lartë, 31.03.2017).

Në listën e emrave të dorëhequr është  edhe Adriatik Llalla.

Ky i fundit  u dorëhoq nga sistemi i drejtësisë, duke mos pranuar të bëhej gjyqtar Apeli, teksa për të u ndërpre edhe procesi i vetingut.

Gjithashtu, një tjetër emër në listë është edhe ai i Besnik Imerajt, ish-anëtar i Gjykatës Kushtetuese.

Imeraj po ashtu dha dorëheqjen për arsye personale, dhe më pas u vijua edhe me ndërprerjen e procesit të rivlerësimit.

Ndërkohë nga Gjykata Kushtetuese janë dorëhequr edhe Vladimir Kristo, Sokol Berberi dhe Vitore Tusha.

Për të arritur në fund të listës, tre emrat e tjerë që kanë dhënë dorëheqjen nga vetingu janë: Shyqyri Çobo (Gjykata e Rrethit Berat), Ibrahim Hoxha (Gjykata e Tiranës) dhe Drita Velaj. /CNA.al

Lajmet e fundit nga