Shfaqja e Omicron/ Muka: Pse nuk duhet të përdoren në doza të larta vitaminat

13 Janar 2022, 14:12, Lifestyle CNA
Shfaqja e Omicron/ Muka: Pse nuk duhet të përdoren në doza

Shfaqja e variantit të ri të Covid, Omicron, ka sjellë edhe rritje të rasteve të reja të infektimeve.

Për epidemiologun Taulant Muka, Omicron është më ngjitës, por ka një klinikë më të lehtë se variantet e tjera që kanë qenë në qakullim.

?Shohim një rritje të rasteve gjatë kohëve të fundit, varianti Omicron është më i butë sa i takon simptomave, edhe pse është më transmetues. Omicron ka një klinikë më të lehtë, po duhet thënë që kjo lidhet dhe me imunitetin e popullatës?, tha Muka.

Në një intervistë televizive, i pyetur nëse testet e shpejta nuk e zbulojnë Omicron, Muka tha se varet nga dita kur bëhet testi, dhe nëse personi është apo jo infektues.

?Duhet kuptuar në radhë të parë që të kesh temperaturë të lartë, dhe simptoma të tjera, nuk do të thotë domosdoshmërisht që të kesh covid. Pozitiviteti mund të shtyhet pak në kohë, testi i shpejtë, ka më shumë shanse që të diagnostifikojë persona që janë ngjitës, ndërsa testi me PCR zbulon nëse ti e ke apo jo Covid. Nëse një person ka simptoma, është e udhës që ai të izolohet. Testi i shpejtë tregon sa testues jeni.

 

Në ditën e parë të simptomave rekomandohet testi i shpejtë, në momentin që një person ka simptoma, të dalurit pozitiv, nuk ndryshon shumë?, u shpreh Muka, i cili dha alarmin dhe për përdorimin pa kriter të antibiotikëve në Shqipëri. Muka tha se as vitaminat nuk kanë treguar se janë efikase në trajtimin e Covid, dhe në zbutjen e efekteve.

?Në Shqipëri, jepen shumë medikamente, që nuk janë të autorizuara, dhe mund të shkaktojnë efekte anësore, nuk duhet të përdoren antibiotikët, vetëm në rastet kur ka një diagnozë bakteriale.

Ka një abuzim të jashtëzakonshëm, nuk mund të marrësh antibiotikë direkt sa ke temperaturë, mund të shtojë ngarkesën klinike, me abuzimet që janë bërë me antibiotikët, mund të kemi një rezistencë bakteriale në muajt në vijim.

Antibiotiku nuk mund të jepet kurrsesi kur je me një simptologji të lehtë. Unë shoh një abuzim edhe me vitaminat, dhe me medikamente të tjerë, që kanë të gjitha efekte anësore, është e rëndësishme konsultimi me mjekët specialistë, që të evitojë rëndesën e mëpasshme.

Vitaminat në shumë aspekte nuk është se janë treguar efikase, nuk ka prova shkencore të forta që ndihmojnë në sëmundje, përfshirë edhe Covid. Marrja e tyre në dozë të lartë, mund të shkaktojë edhe problematikë. Kur bëhet fjalë për temperaturë dhe kollë, nuk ka pse të abuzohet dhe me marrjen e vitaminave, për efektin që qytetari ndihet më mirë, është e rëndësishme që të kos abuzohet, pasi mund të ketë efekte anësore?, tha më tej Muka./CNA.al

Lajmet e fundit nga