Studimi/ Alimehmeti jep lajmin e mirë për variantin “Omicron”

6 Janar 2022, 16:55, Lifestyle CNA
Studimi/ Alimehmeti jep lajmin e mirë për variantin

Një sërë ekspertësh dhe studimesh kanë treguar deri më tani që varianti ?Omicron? i koronavirusit shkakton sëmundje më të lehtë se ?Delta?.

Në një postim në rrjetet sociale epidemiologu Ilir Alimehmeti  tregon se përpos studimeve të bëra në Afrikën e Jugut, Skoci dhe në Angli, rezultate të ngjashme pozitive vijnë edhe nga një studim i kryer në Kanada.

Siç shpjegon edhe Alimehmeti në postimin e tij, në këtë studim që u krye nga Instituti i Shëndetit Publik të Ontarios u morën në studim 11.622 raste me Omicron dhe u krahasuan me 14.181 raste me Delta.  Rastet me Omicron dhe rastet me Delta ishin njësoj për sa i përket moshës, gjinisë, vaksinimit, kohës së kaluar pas vaksinimit, rajonit dhe datës së fillimit të sëmundjes.

Autorët e studimit të kryer në Kanada kanë dalë në përfundimin se rezultatet e hulumtimit të tyre janë në një linjë me rezultatet e Afrikës së Jugut, Skocisë dhe Anglisë, ku të gjitha studimet tregojnë reduktim të ndjeshëm të riskut për shtrim në spital nga varianti Omicron.

” Lajme të mira mbi Omicronin vijnë edhe nga Kanadaja, miqtë e mi!

?? Edhe në Kanada konfirmohet që Omicroni është më pak riskues për shtrim në spital dhe për humbje jete, njësoj siç deklaruan edhe Afrika e Jugut, Skocia dhe Anglia.

?? Në studimin e kryer nga Instituti i Shëndetit Publik të Ontarios e të prepublikuar më 2 Janar 2022 u morrën në studim:

? 11.622 raste me Omicron dhe u krahasuan me

? 14.181 raste me Delta.

? Rastet me Omicron dhe rastet me Delta ishin njësoj për sa i përket moshës, gjinisë, vaksinimit, kohës së kaluar pas vaksinimit, rajonit dhe datës së filimit të sëmundjes.

? Shtrimet në spital:

? 59 pacientë me Omicron u shtruan në spital (0.51%);

? 221 pacientë me Delta u shtruan në spital (1.6%).

? Humbjet e jetës:

? 3 pacientë me Omicron humbën jetën (0.03%);

? 17 pacientë me Delta humbën jetën (0.12%).

? Sa për krahasim, vdekshmëria nga gripi është rreth 0.10-0.15%.

? Në përfundim të analizës së hollësishme statistikore rezulton qartë se, në krahasim me Deltën:

?  risku i shtrimit në spital ose vdekjes nga Omicron është 65% më i ulët;

?  risku i shtrimit në terepi intensive ose vdekjes nga Omicron është 83% më i ulët.

? Më tej, në Tabelën 2 mund të shihni se riskun e shtresëzuar të Omikronit për shtrim në terapi intensive apo humbje jete, në krahasim me Deltën, që është:

? 76% më i ulët për femrat (1 ? 0.24);

? 88% më i ulët për meshkujt (1 ? 0.12);

? 95% më i ulët për moshat <60 vjeç (1 ? 0.05);

? 72% më i ulët për moshat ?60 vjeç (1 ? 0.28);

? 84% më i ulët për të pavaksinuarit (1 ? 0.16);

? 88% më i ulët për të vaksinuarit me dy doza (1 ? 0.12).

? Në Figurën 1 mund të shihet qartë që Omikron (vija portokalli) është konstant më pak riskues për shtrim në spital apo vdekje në krahasim me Deltën (vija e gjelbër), në çdo fazë të sëmundjes.

? Autorët dalin në përfundimin se:

? Rezultatet tona janë në linjë me rezultatet e Afrikës së Jugut, Skocisë dhe Anglisë, ku të gjitha studimet tregojnë reduktim të ndjeshëm të riskut për shtrim në spital nga varianti Omikron.

? Omikroni duket se ka rëndesë më të ulët të sëmundjes qoftë për të vaksinuarit, qoftë për të pavaksinuarit.”/CNA.al

 

Lajmet e fundit nga