LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Cilat janë politikat kryesore të qeverisë së ardhshme gjermane?

25 Nëntor 2021, 14:40, Kosova & Bota CNA
Cilat janë politikat kryesore të qeverisë së ardhshme

Pas gati tetë javësh, tre partitë e zgjedhura që do të formojnë qeverinë e ardhshme  të Gjermanisë, kanë përpiluar një marrëveshje për mënyrën se si do të qeveriset vendi pas epokës së Angela Merkelit. Më poshtë është është një përmbledhje e politikave për të cilat ata kanë rënë dakord.

Në një konferencë për shtyp në Berlin të mërkurën, Social Demokratët (SPD) Të gjelbrit dhe Demorkatët e Lirë (FDP), njoftuan se kishin finalizuar një marrëveshje për të formuar një koalicion qeverisës së bashku, të quajtur “semafor” nga media gjermane sipas ngjyrave të tyre përkatëse.

?Semafori është këtu?, tha kancelari i ardhshëm gjerman Olaf Shcolz, teksa zbuloi planet.

Ai tha se negociatat u bënë në një atmoferë miqësore por edhe tensionuese, një atmosferë besimplotë dhe se ishin bërë përpjekje për të formuar një “koalicion të të barabartëve” që do të bazohej në pikat e forta të secilës palë.

Nën moton “Guxoni të bëni progres”, dokumenti me 177 faqe përcakton vizionin e tyre për epokën pas Merkelit. Bashkëdrejtuesi i partisë së Gjelbër, Robert Habeck i përshkroi politikat e qeverisë së re si një angazhim për “mirëqenien dhe mbrojtjen e klimës”. Kreu i FDP-së, Christian Lindner shtoi: “Është detyra jonë të modernizojmë këtë vend së bashku“.

Disa nga politikat kyçe që u trajtuan në marrëveshje ishin:

-Rritja e pagës minimale me 12 ueor për një orë në vitin 2022

-Prezantimi i paketës së të ardhurave për të garantuar prindërve para mjaftueshëm për të poltësuar nevojat për rritjne e fëmijëve.

-Heqja e përfitimit të papunësisë dhe zëvendësimi me fondin për qytetarët.

-Nuk do të ketë ndërprerje të penisioneve dhe nuk do të rritet mosha e daljes në pension.

-Ulja e kërkesës minimale për leje qëndrimi për emigrantët me nënshtetësi gjermane deri në 5 vjet.

-Lejimi i nënshtetësisë së dyfishtë

-Prezantimi Iinjë pike në sistemin e emigracionit për të tërhequr punëtorë të kualifikuar.

-Mosha e lejueshme për të votuar nga 16 vjeç.

-Ndërtimi i 400 mijë apartamenteve të reja çdo vit në mënyrë që të luftohet kriza në tregun e shtëpive të strehimit

–  Prezantimi i një plani për qiramarrësit, në mënyrë që të pëngohet rritja e qirasë me më shumë se 11 për qind gjatë tre viteve

– Kompensim i njëhershëm i kostos së ngrohjes për familjet me të ardhura të ulëta.

-Rikthimi i limiti të borxhit në vitin 2023.

-Investim me 3.5 % të GDP në kërkimin dhe zhvillimin për kthimin e ekonomisë neutral ndaj karbonit.

-Investimi i 1 miliard euro në bonuse për punonjësit e sistemit shëndetësor.

-Heqja e qymyrit deri në vitin 2030.

– Burimi i 80 për qind të energjisë elektrike në Gjermani nga burimet e rinovueshme deri në vitin 2030

-Të ketë 15 milionë makina elektrike në rrugë në vitin 2030.

– Rritja e transportit të mallrave me tren me 25 për qind deri në vitin 2030

Partitë u zotuan gjithashtu për legalizimin e shitjes së Cannabisit.

Partitë kanë arritur një marrëveshje, duke përcaktuar dhe drejtuesit e ministrive, gjatë mandatit të qeverisjes.

SPD, e cila është partia më e madhe në Bundestag pas zgjedhjeve në shtator, do të drejtojë gjashtë ministri, të Gjelbërit do të drejtojnë pesë ministri ndërsa FDP katër ministri.

Olaf Scholz do të zërë vendin e Angela Merkel, si kancelari i ri i Gjermanisë. Të Gjelbrit do të drejtojnë Ministrinë për Ekonominë dhe Klimën, Ministrinë e Jashtme dhe Ministrinë për Mjedisin, Bujqësinë dhe Familjen.

FDP do të jetë përgjegjëse për financat, transportin , arsimin dhe drejtësinë, ndërsa SPD do të kontrollojë Ministrinë e Brendshme dhe të Mbrojtjes, Ministri e Ndërtimit dhe Shëndetësisë, Punës dhe Çështjeve Sociale dhe Bashkëpunimit Ekonomik.

Përshtatur nga CNA.al, marrë nga Expact.de 

Lajmet e fundit nga