LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Rritja me vëllezër e motra/ Si ndikon në personalitetin tuaj?

21 Shtator 2022, 12:30, Sociale CNA

Rritja me vëllezër e motra/ Si ndikon në personalitetin tuaj?

Një studim i ri heton efektin e të pasurit një vëlla apo motër të një gjinie të ndryshme në personalitetin e një të rrituri.
Pas analizimit të përgjigjeve të anketës nga 80,000 njerëz në nëntë vende, studiuesit arrijnë në përfundimin se gjinia e vëllezërve dhe motrave nuk ndikon në personalitetet tona të rritura.
Ndërsa gjinia e një vëllai ose motre mund të ndikojë në personalitetin e dikujt gjatë fëmijërisë, ky efekt zhduket nga mosha e rritur.
A është e vërtetë që rritja me një motër ose vëlla ndikon në personalitetin e një të rrituri? Disa njerëz mund të thonë po dhe të shkojnë aq larg sa të shpjegojnë se si gjinia e vëllezërve dhe motrave të tyre mund të ketë ndikuar në personalitetin e tyre. Studiuesit gjithashtu janë përpjekur prej kohësh t'i përgjigjen kësaj pyetjeje.

Tani, një studim i gjerë i më shumë se 80,000 njerëzve në nëntë vende ka atë që duket të jetë përgjigjja përfundimtare.

Të kesh një vëlla ose motër të një gjinie të ndryshme nuk ndikon në personalitetin e të rriturve.

Hulumtuesja kryesore e studimit, Dr. Julia M. Rohrer, psikologe e personalitetit dhe pedagoge për Departamentin e Psikologjisë në Universitetin e Leipzig, tha për Medical News Today :

“Për të sqaruar - ne po shikojmë personalitetin në moshë madhore sesa personalitetin e fëmijërisë. Kjo është e rëndësishme për t'u sqaruar, sepse mund të jetë se gjinia e motrës dhe motrës ka efekte në personalitet, ndërkohë që njerëzit ende jetojnë me vëllezërit e motrat e tyre, por të cilat zhduken më vonë në jetë."

“Ajo që më befasoi ishte se sa vazhdimisht nuk mund të zbulonim ndonjë efekt në personalitet. Ne i ndamë të dhënat në të gjitha mënyrat për të kontrolluar nëse kishte efekte në grupe të dhënash individuale, ose ndoshta për grupe të caktuara të lindjes, ose ndoshta vetëm për të parëlindurit, etj. Por ne vërtet dolëm kryesisht me duar bosh!”

Studiuesit punojnë me përgjigjet e anketës nga njerëzit në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar, Holandë, Gjermani, Zvicër, Australi, Meksikë, Kinë dhe Indonezi.

Bashkautorja Dr. Anne Ardila Brenøe, një bashkëpunëtore kërkimore në Departamentin e Ekonomisë në Universitetin e Cyrihut, tha për "Medical News Today":

“Duke pasur parasysh punën time të mëparshme, kisha pritur që të kesh një vëlla apo motër të seksit të kundërt do të rriste personalitetin e tipit gjinor. Ne nuk gjejmë asnjë provë për këtë, gjë që ishte befasuese për mua.”/CNA.al

Lajmet e fundit nga