LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Çfarë ndodh me trurin e një mashkulli kur bëhet baba për herë të parë?/ Studimi zbulon gjithçka

19 Shtator 2022, 18:00, Sociale CNA

Çfarë ndodh me trurin e një mashkulli kur bëhet baba

Përmbledhje
-Në ditët dhe javët e para të atësisë, nivelet e testosteronit dhe kortizolit të një mashkulli ulen dhe nivelet e oksitocinës, estrogjenit dhe prolaktinës rriten, duke nxitur një përvojë të rëndësishme lidhjeje midis babait dhe fëmijës së tij të porsalindur.
-Një nga ndryshimet më të rëndësishme që shkencëtarët kanë vërejtur në trurin e minjve të rinj është neurogjeneza (procesi i formimit të neuroneve të reja në tru), i lidhur drejtpërdrejt me kohën e kaluar me të porsalindurin e tyre në afërsi.
-Meshkujt njerëzorë gjithashtu "ngardhojnë" trurin e tyre, me zona të lidhura me lidhjen, edukimin dhe ndjeshmërinë që tregojnë rritje të lëndës gri dhe të bardhë.

Çfarë ndodh me trurin e një mashkulli kur bëhet baba

Hyrja e një mashkulli në atësinë nuk shoqërohet me të njëjtat ndryshime hormonale, fizike dhe emocionale që përjeton një grua gjatë shtatzënisë, lindjes dhe amësisë...por ndryshimet që ndodhin në trurin e mashkullit për shkak të atësisë nuk janë më pak të rëndësishme.

Në fakt, kohët e fundit studiuesit kanë kërkuar lidhjen midis një babai dhe fëmijës së tij të porsalindur dhe ka pasur disa studime që zbulojnë se truri i një burri pëson disa ndryshime në javët e para të atësisë.

Funksionim i lartë në rrjetet e "përpunimit emocional" në tru.

Në një studim të vitit 2014 , studiuesit krahasuan aktivitetin e trurit te 89 prindër të rinj teksa shikonin videot e fëmijëve të tyre. Ky studim do të shqyrtonte nënat (të cilat ishin, në këtë rast, kujdestarët kryesorë), baballarët që punonin jashtë shtëpisë, por shpesh ndihmonin në kujdesin e fëmijëve dhe baballarët homoseksualë që rritën një fëmijë pa ndihmën e një femre.

Në të tre grupet, rrjetet e trurit që janë të lidhura me përpunimin emocional dhe mirëkuptimin social ishin shumë aktive. Një nga shënimet më të rëndësishme nga ky studim është se baballarët që rritën një fëmijë pa ndihmën e një femre treguan sinjale pothuajse identike të përpunimit emocional në tru që bënin nënat kujdestare./CNA.al Burimi: Big Think

Lajmet e fundit nga