LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Këshilla nga specialistët për të menaxhuar kuriozitetin e fëmijëve për seksualitetin

13 Shkurt 2024, 22:37, Sociale Lira Gjika

Këshilla nga specialistët për të menaxhuar kuriozitetin e

• Emërtimin e saktë të organeve seksuale. Vagina dhe penis, emërtimet me nënkuptim apo pseudonime shkaktojnë vetëm konfuzion.

• Edukimi dhe informimi si i djemve dhe i vajzave pa dallim.

• I rrituri nuk duhet të shmangë dhe evitojë pyetjet e fëmijës duke thënë: pyet mamin apo babin. I rrituri nuk duhet të nxehet me pyetjet, por të përgjigjet dhe kur nuk di të përgjigjet, t’i thotë fëmijës me seriozitet që nuk e di, por sa ta mësoj do t’ja shpjegojë dhe duhet ta mbajë fjalën dhe t’ja shpjegojë sapo të mundet. 

• T’i lexojë dhe tregojë libra që janë për moshën dhe që trajtojnë në mënyrë edukative njohjen e trupit të njeriut si të femrës dhe të mashkullit, përfshi dhe organet genitale.

• Nuk duhet të flitet për organet genitale në mënyrë mohuese, psh, femra “nuk ka” penis, por femra ka “vaginë”. Të cilëcohet diferenca dhe funksioni i organeve.

• T’i shpjegohet që “intimiteti” është i ndryshëm nga “fshehtas”.

• Nëse fëmija po luan me një moshatar duke u prekur, mos ndërhyni, por ruani qetësinë, pasi do t’i mësoni padashje të fshihet nga ju, por jo të mos e bëj më.

• Kurioziteti fëminor është gjëja më natyrale në botë. Nëse fëmija deri në moshën 6 vjeç, nuk bën pyetje reth kësaj teme duhet të mendohet se ku po e mer informacionin dhe sa cilësor është ky informacion. Prindër mos e lejoni që fëmija juaj të mësojë dhe zbulojë veten dhe seksualitetin nëpërmjet banalitetit të “rrugës”.

Lajmet e fundit nga