LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Cilat janë 6 shtetet që një nënë t'a rrisi fëmijën e vetme?

20 Nëntor 2022, 12:16, Sociale CNA

Cilat janë 6 shtetet që një nënë t'a rrisi

Mëmësia është një sfidë, veçanërisht nëse jeni vetëm. Kjo është arsyeja pse të jetuarit në një mjedis mbështetës mund të bëjë një botë ndryshimi për një nënë beqare. 

Por, cilat shtete i favorizojnë nënat beqare dhe u japin mundësi të rrisin fëmijët e tyre të sigurta?

Norvegjia kryeson renditjen me performancë të qëndrueshme dhe të fortë në të gjitha dimensionet e shëndetit dhe mirëqenies së nënës dhe fëmijës. I vetmi vend që e bën këtë, Norvegjia renditet në 12 vendet e para për të pesë treguesit me një shkallë të vdekshmërisë foshnjore në një nivel të ulët prej 2.8 për 1000 lindje dhe një shkallë të vdekjes së nënave prej vetëm 1 në 15.000. Përveç kësaj, pothuajse çdo fëmijë në Norvegji gëzon një sistem të shkëlqyer shëndetësor dhe arsimor, shkruan abcnews.al.

Finlanda vjen e dyta, pasi parlamenti i Finlandës është 43 për qind femra, me një shkallë të ulët të vdekshmërisë nën 5 vjeç (2.6 vdekje për 1000 lindje të gjalla) dhe një rrezik edhe më të ulët gjatë jetës për vdekjen e nënës (1 në 15.100).

Vetëm pas Finlandës në vendin e tretë në Indeks, qeveria kombëtare e Islandës ka 41.3 për qind pjesëmarrje të femrave dhe një shkallë të ulët të vdekshmërisë nën 5 vjeç. Vetëm 1 në 476 fëmijë vdesin para se të mbushin moshën pesë vjeç, krahasuar me 1 në 7 në Republikën e Afrikës Qendrore, Çad dhe Somali.

Me të ardhurat e saj të larta kombëtare (gati 62,000 dollarë për frymë), Danimarka ka gjithashtu shkallën e tetë më të ulët të vdekshmërisë foshnjore prej 25 kryeqytetesh me të ardhura të larta dhe një parlament me 38 përqind femra, duke e bërë atë marrësin e përsosur të vendit të katërt në listë, shkruan abcnews.al.

Suedia është tani një nga vendet më të mira për të qenë nënë dhe për të rritur një fëmijë. Por nuk ishte gjithmonë kështu: Një shkallë e vdekshmërisë foshnjore prej më shumë se 200 vdekjesh për 1000 lindje rrënoi kryeqytetin e qytetit në vitin 1900. Sot, vendi përjeton 3 vdekje për 1000 lindje, falë shërbimeve shëndetësore falas të nënës dhe fëmijës, mbështetjes financiare. për familjet me të ardhura të ulëta dhe reforma të përgjithshme të mirëqenies dhe strehimit.

Holanda ka një sistem të shkëlqyer arsimor, 36.9 për qind e parlamentit është i zënë nga gratë dhe një shkallë relativisht e ulët (një në 10,700) të vdekshmërisë amtare./CNA.al

Lajmet e fundit nga