LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kanceri i heshtur që na prek një numër të madh njerëzish

19 Nëntor 2023, 16:52, Shëndeti CNA

Kanceri i heshtur që na prek një numër të madh

Kanceri i pankreasit është shkaku i katërt kryesor i vdekjeve në Evropë, duke përbërë 7.4% të vdekjeve nga kanceri. Në fazat fillestare, sëmundja nuk shkakton simptoma, me rezultat që 80% e rasteve tashmë janë diagnostikuar në stade të avancuara. 

Fatkeqësisht, incidenca e kancerit të pankreasit është në rritje me ~1% në vit vitet e fundit, ndërsa shkalla e vdekshmërisë është 0.2%. Por ndërsa incidenca e kancerit të pankreasit tregon një tendencë në rritje, mbijetesa po përmirësohet vazhdimisht me përparimet e reja terapeutike. 

Konkretisht, ndërsa shkalla e mbijetesës pesëvjeçare ishte nën 5% në dekadat e mëparshme, tani ajo qëndron në 12%. Me interes të veçantë janë të gjitha opsionet e reja të trajtimit që kanë rritur mbijetesën në këtë sëmundje vdekjeprurëse.

Kohët e fundit, një numër i terapive të reja të synuara janë shtuar në arsenalin tonë terapeutik dhe kanë përmirësuar ndjeshëm mbijetesën në kancerin e pankreasit. Frenuesit PARP janë ilaçe të reja që tashmë përdoren gjerësisht në trajtimin e kancerit të vezoreve, gjirit dhe prostatës. 

Megjithëse nivelet e suksesit të imunoterapisë janë të larta në disa tumore të ngurta malinje, në kancerin e pankreasit shumica e studimeve me imunoterapi nuk kanë arritur të përmirësojnë mbijetesën. Kjo është kryesisht për shkak të mikromjedisit të tumorit dhe infiltrimit të ulët të tij nga qelizat T të sistemit imunitar./ CNA

Lajmet e fundit nga