LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

4-10 mijë euro për person/ Arrestohen 4 persona nga grupi i krimit të organizuar që transportonte emigrantë të paligjshëm

8 Qershor 2023, 09:29, Kronika CNA

4-10 mijë euro për person/ Arrestohen 4 persona nga grupi i krimit

Europol ka mbështetur një hetim të përbashkët midis Gjermanisë, Rumanisë dhe Serbisë për një rrjet të krimit të organizuar që kontrabandon emigrantë nëpër rrugën ballkanike. Operacioni, i lehtësuar nga Eurojust në nivel gjyqësor, si dhe nga Qendra e Evropës Juglindore për Zbatimin e Ligjit (SELEC), përfshiu gjithashtu autoritete nga Austria, Bullgaria, Hungaria, Polonia dhe Turqia.

Nga operacioni u evidentuan 15 vendndodhje të kontrolluara (4 në Gjermani dhe 11 në Rumani), 4 persona u arrestuan (1 në Gjermani dhe 3 në Rumani).

Gjithashtu u sekuestruan 3 automjete, celularë dhe pajisje elektronike, dokumente dhe para kesh.

Autoritetet filluan hetimin pas një numri përgjimesh të emigrantëve të parregullt në pjesë të kufirit gjerman me Austrinë, Çekinë dhe Poloninë. Rrjeti kriminal kërkonte nga 4 000 deri në 10 000 euro për person për ta kontrabanduar nga Turqia në Gjermani përmes rrugës ballkanike. Kontrabanda midis Rumanisë dhe Gjermanisë kushtonte nga 4 000 deri në 5 000 euro.

Autoritetet gjermane dhe rumune hetuan anëtarët e rrjetit kriminal që nga fundi i vitit 2022, duke i lidhur ata me zbulimin e më shumë se 870 emigrantëve gjatë 93 incidenteve të kontrabandës. Në Rumani, celula lokale e rrjetit kriminal mblodhi emigrantët në Timisoara përpara se t'i transportonte më tej drejt Gjermanisë. Kjo qelizë rumune ishte e përfshirë në marrjen me qira dhe menaxhimin e vendeve të fshehta në zonat e Arad dhe Timisoara. Atje, ata mblodhën emigrantët në akomodime të mbipopulluara për të bashkuar grupe të ndryshme përpara se t'i transferonin më tej në Gjermani. Të dyshuarit e kanë krijuar këtë organizim për të optimizuar logjistikën dhe për të maksimizuar fitimet kriminale.

Anëtarët e grupit kriminal përdornin makinat pararendëse që lëviznin përpara kamionëve me emigrantë, ndërsa komunikonin nëpërmjet aplikacioneve celulare, për të zbuluar dhe shmangur kontrollet e mundshme të policisë. Gjatë kësaj pjese të fundit të rrugës së kontrabandës drejt Gjermanisë, emigrantët u vendosën në kushte jashtëzakonisht të rrezikshme, duke u përballur me mungesë ajrimi dhe kërcënime të tjera për sigurinë e tyre. Në disa raste, emigrantët do të detyroheshin të fshiheshin midis ngarkesave në kushte të tilla për disa ditë rresht.

Europol lehtësoi shkëmbimin e informacionit ndërmjet autoriteteve pjesëmarrëse dhe ofroi koordinim operacional dhe mbështetje analitike. Në ditën e aksionit, Europol dërgoi një analist në Rumani për të mundësuar shkëmbimin në kohë reale të informacionit dhe kontrollin e kryqëzuar të informacionit operacional kundër bazave të të dhënave të Europol-it për t'u dhënë udhëzime hetuesve në terren.

Në fund të vitit 2022, Eurojust ngriti një ekip të përbashkët hetimor midis Gjermanisë, Rumanisë dhe Serbisë./ CNA.al

Lajmet e fundit nga