LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Më pak njerëz duan të marrin nënshtetësinë franceze

9 Shkurt 2024, 14:06, Kosova & Bota CNA

Më pak njerëz duan të marrin nënshtetësinë

Një numër më i vogël njerëzish donin të bëheshin shtetas francezë në vitin 2023, duke shënuar një rënie prej 21.7 për qind në krahasim me vitin e kaluar.

Sipas të dhënave të Ministrisë së Brendshme franceze, trendi i marrjes së shtetësisë franceze ka luhatje vitet e fundit; në vitin 2021 ka pasur një kërkesë të lartë të lidhur me kërkesën e ndrydhur për shkak të pandemisë COVID-19 dhe zbatimin e sistemit për njohjen e angazhimit të të huajve gjatë kohës së pandemisë, raporton SchengenVisaInfo.com.

Fitimi i shtetësisë franceze ndodh në dy mënyra: me deklarimin e shtetësisë dhe me natyralizim. Deklarata ka të bëjë me ata që janë të martuar ose kanë një lidhje me një francez, duke përfshirë një pasardhës, vëlla apo motër, ndër të tjera, ndërsa natyralizimi është subjekt i disa kushteve, veçanërisht kohëzgjatja e qëndrimit të tyre në vend.

Të dhënat tregojnë se normat e natyralizimit janë luhatur në dekadën e fundit, duke filluar nga pothuajse 100,000 njerëz të natyralizuar në vitin 2010 dhe duke rënë në rreth 64,000 në 2012, madje edhe më shumë se pesë vitet e fundit. Që atëherë, natyralizimet janë rritur gradualisht, me përjashtim të vitit 2020, i cili shënoi rekordin më të ulët të natyralizimeve për shkak të pandemisë, dhe 2023, i cili po shënon një nivel të ri të ulët historik.

12, i cili është i dyti më i ulëti, duke treguar se interesi i shtetasve të lindur jashtë për t'u bërë francezë. banorët janë në rënie.

Të dhënat tregojnë më tej se 40,064 natyralizime u regjistruan në vitin 2023 – një rënie prej 4.4 për qind krahasuar me nivelet e vitit 2020. Nga ana tjetër, natyralizimet me martesë u rritën me 6.7 për qind, nga 18.223 të regjistruara në vitin 2020 në 19.455.

Megjithatë, natyralizimet për pasardhësit francezë kanë arritur nivelin më të lartë në 2023 – 2,121, me 73 për qind në rritje krahasuar me vitin 2020./CNA

Lajmet e fundit nga