LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Faktorët kyç që i shtyjnë adoleshentët drejt drogës dhe alkoolit

12 Shkurt 2024, 11:50, Kosova & Bota CNA
Faktorët kyç që i shtyjnë adoleshentët drejt
Foto ilustruese

Mbështetja dhe përmirësimi i shëndetit mendor mund të ketë një ndikim të drejtpërdrejtë në përdorimin e substancave tek adoleshentët në Shtetet e Bashkuara, sipas një studimi të ri nga Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Adoleshentëve që po vlerësoheshin për trajtim për çrregullimin e përdorimit të substancave iu kërkua të identifikonin motivimet e tyre për përdorimin e drogës dhe alkoolit. Rreth 9,500 përgjigje u mblodhën midis 2014 dhe 2022.

Arsyeja më e zakonshme që adoleshentët thanë se iu drejtuan drogave dhe alkoolit ishte të ndiheshin të qetë ose të relaksuar, me gati tre të katërtat që përmendin këtë arsye.

Shumë arsye të tjera kryesore lidheshin me metodat për të përballuar stresin, me 44% që thanë se përdorin substanca për të mos u shqetësuar për një problem ose për të harruar kujtimet e këqija dhe 40% thanë se përdorin substanca për të ndihmuar me depresionin ose ankthin.

Rreth gjysma e adoleshentëve thanë gjithashtu se përdorin substanca për t'u argëtuar ose eksperimentuar. 

Përdorimi i substancave shpesh fillon në adoleshencë, gjë që mund t'i vërë fëmijët në rrezik për mbidozë fatale dhe çrregullime të përdorimit të substancave në moshë madhore, sipas raportit. Mund të ketë gjithashtu një ndikim negativ në zhvillimin e trurit.

Një raport tjetër i CDC nga maji tregoi shenja përmirësimi në shëndetin mendor të fëmijëve dhe adoleshentëve, me një rënie të vizitave në departamentin e urgjencës për arsye të lidhura me shëndetin mendor, por ende konsiderohet një "problem thelbësor i shëndetit publik", veçanërisht midis vajzave adoleshente./CNA 

Lajmet e fundit nga