LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

"Liberation" that shot the luminaries of independence/ By Besim Ndregjoni

2023-11-28 19:05:00, Opinione Besim Ndregjoni
"Liberation" that shot the luminaries of independence/ By Besim
Besim Mendregioni

Today marks 79 years when our beloved nation was installed with the force of arms by the "communist government" of the dictator Enver Hoxha, which for 45 years became the most criminal and unparalleled dictatorship for the half century that followed. Today we remind the society what this black day brought to Albanians, the balance of communist crime, and we did not have this balance in our archives, but those who took power on December 29, 1944 had it. That we had no archives, the state it was taken by criminals who were proud of their crimes against us. The balance brought by the date of December 29, 1944 is published by the Albanian state, where over 6000 people were shot and today their corpses have disappeared.

December 29, 1944, came with unimaginable reprisals for the Albanian people. The "liberation" of the 29th, shot the luminaries of non-independence 1. Bedri Pejanin 1946, 2. Lef Nosi, 1946

They were sentenced to political imprisonment 1. Qazim Kokoshi 1947. 2. Shefqet Daiu 1946

3. Zihni Abas Kanina Hamzaraj. 1957. 4. Ferit Vokopola 1967. Died outside of Albania by the dictatorship of the 29th of October 1. Mithat Frashëri 1949, 2. Mustafa Kruja Merlika 1958, 3. Rexhep Mitrovica 1960, 4. Dhimitër Berati 1970.

Communist executioners killed over 109 Albanians in Tirana, among them were 39 intellectuals from various fields who served the administration of the Albanian state. Communist partisans blew up the tomb of Pinjolle, the well-known Tirana noblewoman, Queen Mother Sadie Toptani. The rapes of the graves had started in Berat when the government of the sadist Enver Hoxha was installed, when the communist partisans took out the remains of Prime Minister Vrioni and threw them into the Osum river. They continued by throwing the bones of the Albanian Homer Father Gjergj Fishta into the river Drin. They continued with the shooting of the nation's elite, where the leaders of independence were shot, and today, in the 111th anniversary of our nation's independence, most of these luminaries who gave independence to Albania are without a grave in their land. On December 29, 1944, he shot Skenderbeu's and Ismail Qemali's subordinates on the 28th. They continued with the shooting of the deputies who had collaborated with them in the years of the second world war. Over 36,000 Albanians were politically imprisoned, and tortured inhumanely, just because they did not want the "government" of crime, over 50,000 families were interned from the age of 1 to the age of 90. The total destruction of society with the ideological formation of the "new man" stripping him of any kind of moral and social mentality. Today my homeland Albania is divided after 79 years, because the crime of November 29, 1944 was not punished.

December 29, 2023, after 79 years in power, there is a political majority that evokes the "glorious battles" of the epic of the Kachac war under the leadership of the "legendary commander" made up of the fantasies of poets and historians of the regime, which is crowned with an imaginary figure of 28,000 martyrs, whose list never saw the light of day in the 79-year-old historiography, as if to prove the fact that it was a beautiful find of the imagination of someone who decided to give every square kilometer of the Albanian land an imaginary martyr of the fight for communism.

December 29, 1944 made communist Albanians murderers of their brothers and their spies. The communist dictatorship in Albania 79 years ago, was born from lies, grew with organized violence, was maintained with arbitrariness and military boots, and was supported by anti-Albanians, the centuries-old enemies of our nation's existence.
Today, the political power led by the heirs of the executioners of communism call this date "white night" and call the "imaginary" war of the communists a tribute and sacrifice.

Ne familjet antikomuniste, perulemi ndaj viktimave se ata u vranë pa faj. Çdo jetë shqiptari që është flijuar me besim në mbrotje të kombit kundra pushtuesve duhet të nderohet, ne çmojmë dhe nderojmë Borovën dhe përulemi me nderim ndaj jetëve të tyre.. por nuk mund të nderojmë veprimet kriminale të njësive guerile që vrisnin ata shqiptarë që s’pranonin të ishin komunistë. Dhe ata të vrarë shqiptarë janë trefishi i pushtuesve që u vranë gjatë luftës së dytë botërore në vendin tonë , ne nderojmë ata të rinj shqiptarë që u vranë për idealet e lirisë pamvarsisht se ishin me bindje komuniste, ashtu siç  nderojme luftëtaret antifashistë Abas Kupin, Mujo Ulqinakun dëshmorin e pare antifashit në europë, Hamit Matjanin, Hysni Lepenicën, Muharrem Bajraktarin e Gani Beg Kryeziun,  Safet Butkën, e Llan Destan Ndregjoni. Homazhe në varreza që pushteti diktatorial i pat vendosur, dhe në atë varrezë nuk ke asnje dëshmorë që është vrarë kundra fashizmit nazizmit vetem se ata nuk njiheshin dëshmorë nga regjimi që ndërtoi atë parcelë. Është ky kaos moral e shoqëror është kjo zbrazëti shpirtëror qe lejoi kaosin politik që kemi jetuar e jetojmë  për afër 33  vite tranzicion. Dhe është ky kaos politik që lejon sot daljen në skenë të partive politike në mbrotje të terrorit varfërisë , çnjerzore, që na imponuan satrapi aziatik shqiptar dhe këlyshtë  e tij. Me pompozitetet dhe delirin e diktatorit Hoxha mazhoranca aktuale përpara atyre që i quan veteran, dhe janë pjesmarrës direk në vrasjet e kundërshtarve të komunizmit në 29 nëndor, etikoi tradhëtar mijëra shqiptar që i vrau kjo datë. Po ju trashgimtarë të xhelatëve të 29 nëndorit, a jeni tradhëtar të  sistemit ku jemi që përbuzni shqiptarët që u vranë nga data 29 nëndorë,. Nënat motrat, djemtë kërkojnë eshtrat të ju bëjnë një varr dhe at mundësi nuk e kan se ju heshtni ndaj të drejtës njerzore të tyre. Juve, nuk ju dhimbsen as dëshmorët komunistë po mos të jetë data 29 nëndori i Enver Hoxhës.

Pesha e luftës së djeshme para degradimit moral ku kishin ra komunistët shqiptare dhe sot trashgimtarët e tyre nuk mund të njihet e të jetë pjesë e historisë kombëtare. Cila mendje normale , cila ndërgjegje njerzore , cila gojë që shqipton fjalën dashuni gjen sot guximin e marrzishëm dhe shtazarak me rikujtue tmerret e së kalueme komuniste, dhe me një far krenarie neveritse. Ata që rikujtojnë datat simbol të diktaturës ata janë turpi i kombit. Sot diktatori e ka një varr dhe shtëpinë të ngritur në këmbë. Lëreni të pushoi në gjumin e vdekjes pa ringjallje. Por , çfarë të themi për mijëra qytetarë të ekzekutuar në errsirat e burgjeve të natës pa hënë që sot akoma janë pa varr. Çfarë të themi mijëra familje me shtëpi të prishura dhe sot pa një vatër familjare ku të mblidhen sëbashku.

6000 families are waiting for the remains and a WALL of memory which this ruling political majority is silent, and does not deserve to give. Why this bitter nostalgia for the dictatorship and the non-condemnation of a destructive system condemned by the entire civilized world? Before such a desperate situation that reflects nostalgia for terror, poverty and isolation from the outside world, thousands of Albanian victims of the 29th of October, we repeat, together with the poet: "Let us,
sweetly, live life again.

Don't show us dogs that bite again" (Nellie Saks) November 29, 1944 is the date of the establishment of the communist dictatorship, and it has nothing to do with the liberation of the country.

Unfortunately, Albania was occupied in 1939 by fascism, in 1943 by Nazism, and in 1944 by the communist dictatorship.
We, every December 29, will remember the crimes that this dictatorial date brought. And we will remember them, we will reflect on the communist crimes so that we don't kill them again. We, the survivors of the communist dictatorship, represent Peace, political power, hatred and crime that begins with 29 sub.

Our peace will win over hatred, and haters who pride themselves on crimes. Peace over hate will be the triumph of freedom and human love. Contempt and silence belong to criminals and their heirs. This is the truth of "Liberation" December 29, 1944!

Every date that brings dictatorship is not liberation but occupation.

To us, honor belongs to us as an obligation, not to re-kill the luminaries of Albanian non-independence like on the 29th!

Lajmet e fundit nga